Мастър шеф Божана Кацарова прави десерти с билки на Еньовден в Делчево

Снимка: Община Гоце Делчев, архив
Снимка: Община Гоце Делчев, архив

Живописното село Делчево за поредна година ще бъде домакин на традиционния летен фестивал „Еньовденски тайнства”, който ще се проведе на 22 и 23 юни /събота и неделя/. Организатор на фестивала е община Гоце Делчев.

Специален гост на събитието ще бъде шеф Божана Кацарова - победител в „Мастър шеф“ сезон 3, която ще приготви модерни десерти с традиционни билки.

Програмата в първия ден – събота, ще започне в 18.00 часа, когато малки и големи ще могат да се включат в приключенска разходка по пътеките около селото за бране билки и цветя. Младите момичета ще участват в ритуала „Мълчана вода” в местността „Вълчова тумба”. 

Неделният ден ще започне в 05.00 часа с посрещане на слънцето и бране на билки в местността Вълчова тумба. След това ще отвори врати ателие „Изработване на еньовски венци”. И тази година Еньовата буля ще отправи своята благословия, а всички, които желаят, ще могат да се проврат през Еньовския венец за здраве и късмет. На мегдана в Делчево ще научите някои магически еньовски тайни за билките, ще се запознаете с интересни рецепти на вкусни ястия, приготвени от учениците от ПГ по МСС „Пейо Яворов“. Ще имате възможност и да научите повече за книгата „Атлас на лечебните растения в Северна Македония и България“ от нейния автор д-р Драган Йованов, който ще я представи на мегдана в село Делчево.

И тази година на площада в китното село ще има благотворителен базар „Билки за лек и вкус“, където всеки ще може да си закупи билка, а със събраните средства ще се подпомогнат жени с онкологични заболявания от Гоце Делчев и региона.

В традиционната Еньовска фолклорна палитра, която ще започне на мегдана в 10.30 часа, ще участват фолклорни групи към ансамбъл „Топлика“ при НЧ „Никола Йонков Вапцаров – 1927“-с. Мосомище; Женска фолклорна група-с. Левуново и самодейци от община Гоце Делчев.

Коментари
Екипът на Илинден Прес Ви информира, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни думи и квалификации, както и обиди на расова, етническа или верска основа. Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Илинден Прес от потребителите. Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Илинден Прес. Преди да пишете коментари, прочетете нашите правила за участие във форумите.
    Няма добавени коментари!
Напиши коментар:
Въведете кода от картинката!

Още новини