Земеделци от Хаджидимово на протест, не могат да ползват земите си

Иван Сабахлъков, снимка: ИлинденПрес
Иван Сабахлъков, снимка: ИлинденПрес

Земеделци от Хаджидимово се събират на протест днес срещу начина, по който се предоставят под аренда ниви и пасища. Те настояват за законодателни промени, така че да им бъде гарантирано правото на собственост върху имотите. 

Според земеделеца Иван Сабахлъков, в момента, ако собственик не подаде до 31 юли декларация, че ще обработва или ползва за следващата селскостопанска година свой терен, парцелът попада в така наречената графа "Бели петна". Така определен, теренът може да бъде отдаден под аренда без знанието на собственика.

Според него много стопани не са информирани за тези изисквания на Закона за ползване на земеделските земи и не внасят в срок въпросните декларации. Той допълни, че хората, които в момента са в чужбина и решат след 31 юли, че искат догодина да ползват земите си, но не са го декларирали, защото са били зад граница, няма да могат да ползват имота си следващата година, защото той ще бъде опрделен като "Бяло петно".

По думите на Сабахлъков, този закон е лобистки и обслужва едрите земеделци.

"Когато един парцел е попаднал в графата "Бели петна", понеже не е заявен от собственика, че ще го обработва до 31 юли предходната година, то собственикът на имота трябва да изчака една година, за да влезе във владение и да си ползва земята", даде пример Сабахлъков. По думите му, по този начин е нарушено конституционното право на хората да ползват своята собственост. 

Много стопани в Хаджидимово, подавайки документи за субсидиране върху собствените си имоти, получили отговор, че те вече са заявени и нямат правно осование върху тях. Именно заради това земеделците излизат на протест и настояват за законодателни промени.

 

Коментари
Екипът на Илинден Прес Ви информира, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни думи и квалификации, както и обиди на расова, етническа или верска основа. Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Илинден Прес от потребителите. Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Илинден Прес. Преди да пишете коментари, прочетете нашите правила за участие във форумите.
    Няма добавени коментари!
Напиши коментар:
Въведете кода от картинката!

Още новини