СЮЗО дискутира бъдещето на градското земеделие

Снимки: СЮЗО
Снимки: СЮЗО

Международна конференция по градско и крайградско земеделие се проведе в унгарската столица Будапешща. Събитието бе по проект „AgriGo4Cities” – „Земеделието в градска среда: модели на управление за по-добър институционален капацитет и социално включване", финансиран по първата покана на Програмата за транснационално сътрудничество „Дунав“ 2014-2020.

Участваха представители на всички партньори по проекта от Словения, Словакия, Унгария, Германия, Румъния, Чехия, Черна гора и България. В качеството си на проектен партньор от България, Сдружението на Югозападните общини изпрати свои делегати и осигури участието на български лектор в лицето на г-жа Дона Пикард от Института за изследване на обществата и знанието към Българската академия на науките.

Специално внимание беше отделено на развитието на градското и крайградско земеделие в страната-домакин Унгария, както и на споделянето на добри практики от Европа и други райони на света. Във финалния панел всички участници имаха възможност да отправят въпроси и коментари. Конференцията беше съпътствана от постерна изложба, представяща резултатите от шестте пилотни района на проекта: Благоевград (България), Секешфехервар (Унгария), Прага 9 (Чехия), Веленье (Словения), Васлуи (Румъния) и Улцинь (Черна гора), в които са реализирани моделни малки инициативи за градско и крайградско земеделие.

На събитието беше представен и един от финалните продукти по проект „AgriGo4Cities” – изданието „Управленски план за градско земеделие с широко участие, за преодоляване на социалното изключване в Дунавския регион“, разработено съвместно от СЮЗО и другите партньори по проекта. Скоро изданието ще бъде преведено на български език и ще бъде достъпно чрез уеб-сайта на Сдружението.

Коментари
Екипът на Илинден Прес Ви информира, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни думи и квалификации, както и обиди на расова, етническа или верска основа. Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Илинден Прес от потребителите. Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Илинден Прес. Преди да пишете коментари, прочетете нашите правила за участие във форумите.
    Няма добавени коментари!
Напиши коментар:
Въведете кода от картинката!

Още новини