Съдят земеделец от Кюстендил, взел пари от еврофондове с фашиви документи

Съдят земеделец от Кюстендил, взел пари от еврофондове с фашиви документи

Окръжна прокуратура – Благоевград внесе в съда обвинителен акт срещу Г.  М. от Кюстендил, който взимал средства от еврофондове с фалшиви документи. Срещу него са повдигнати две обвинения - за съзнателно представяне на неверни сведения с цел получаване на средства от фондове на ЕС, както и за съзнателно ползване на неистински официален документ, като за самото му съставяне на може да се търси наказателна отговорност, съобщиха от прокуратурата.

През 2012 година мъжът кандидатствал за предоставяне на безвъзмездна финансова помощ по мярка 141 "Подпомагане на полупазарни стопанства в процес на преструктуриране" от Програма за развитие на селските райони пред Областната дирекция на Държавен фонд "Земеделие" в Благоевград. Заявлението му било одобрено, като в рамките на пет години ежегодно следвало да получава финансова помощ, възлизаща на левовата равностойност на 1500 евро, 80% от които (2345.60 лв.) предоставени на българската държава от Европейския земеделски фонд за развитие на селските региони. След като е бил одобрен за бенефициент, получил първата финансова помощ в размер на 2932 лева.

Както и при кандидатстването, така и при подаването на заявки за следващо плащане, той е бил длъжен да представи сведения пред  ДФ "Земеделие"- Благоевград относно наличието или липсата на изискуеми публични задължения към държавата. През януари 2014 г. той се явил в Дирекцията на фонда в Благоевград и подал заявката за второ плащане, в която е посочил, че няма задължения към държавата. Сред комплекта от придружаващи документи приложил неистинско удостоверение, издадено от ТД на НАП София, офис Кюстендил, в което било отразено, че няма задължения.

Заявката на бенефициента била обработена от експерти, които се усъмнили в истинността на удостоверението от НАП и са направили допълнителна проверка, която установила, че такъв документ не е издаван и че мъжът има публични задължения с общ размер 330 лева.

Обвиняемият е действал при условията на пряк умисъл като е съзнавал, че декларира неверни сведения, за да получи средства от фондове на ЕС. Той е знаел, че е имал изискуеми задължения. Съзнавал е още, че се ползва от неистински официален документ, който не е издаден по надлежния ред и от оторизирания за това орган. В хода на досъдебното производство обвиняемият Г. М. не се признава за виновен. Предстои Окръжният съд в Благоевград да насрочи първото заседание по делото.

 

Коментари
Екипът на Илинден Прес Ви информира, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни думи и квалификации, както и обиди на расова, етническа или верска основа. Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Илинден Прес от потребителите. Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Илинден Прес. Преди да пишете коментари, прочетете нашите правила за участие във форумите.
    Няма добавени коментари!
Напиши коментар:
Въведете кода от картинката!

Още новини