Възкресяват уникална църква над Мелник

Снимка: ИлинденПрес
Снимка: ИлинденПрес

Уникален храм над град Мелник ще отвори отново врати за миряни след повече от двегодишно прекъсване. Църквата е част от някогашния манастир "Св. Богородица Спилеотиса" ("Св. Зона") и е един от най-ценните културно-исторически паметници в региона. Светата обител е построена в началото на XIII век по заповед на деспот Алексий Слав. Вдигната е върху недостъпно място, част от крепостта на управника. Някога е имало две църкви - "Св. Богородица Спилеотиса" и "Св. Спиридон", както и гробищен параклис.

Манастирът е известен благодарение на грамотата, издадена от деспот Слав през 1220 година. В нея манастирът се споменава като "деспотски и царски". Манастирът три пъти е разрушаван и изграждан отново. Независимо, че през миналия век от манастира са останали само руини, той е почитан като свято място. „Полагаме големи усилия да възкресим тази църква, в която две години не се е водила религиозна служба. В момента се прави олтарът, майстори се дърворезбата му. Предстои изографисването на стените. Надяваме се, че през месец август ще бъде обновена и ще посреща миряни, които да се молят и палят свещи в нея”, заяви отец Николай. Той продължава да търси финансиране за довършването на всички ремонтни дейности в храма, за да има още една действаща църква в най-малкия ни град.

Коментари
Екипът на Илинден Прес Ви информира, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни думи и квалификации, както и обиди на расова, етническа или верска основа. Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Илинден Прес от потребителите. Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Илинден Прес. Преди да пишете коментари, прочетете нашите правила за участие във форумите.
    Няма добавени коментари!
Напиши коментар:
Въведете кода от картинката!

Още новини