Министър Вълчев: Целта ни е включването на всяко дете в системата

Министър Вълчев: Целта ни е включването на всяко дете в системата

Увеличихме заплатите на учителите, защото е много е важно те да са мотивирани и да работят всеотдайно с децата. Нашата основна задача е включването на всяко дете в образователната система. Трябва да се справим с това предизвикателство, заяви министърът на образованието и науката – Красимир Вълчев, на срещата-диалог под надслов „Европа в нашия дом”, която се състоя снощи в Благоевград. На дискусията, чийто домакин бе кметът на общината – д-р Атанас Камбитов, присъстваха евродепутатът Асим Адемов, народни представители, кметове, директори на училища и детски градини, учитили и граждани.  

Министър Вълчев изтъкна, че всички институции заедно е необходимо да работят в тази посока, за да има добри резултати. Апелът му към всички директори е да положат максимални усилия, за да се включат децата в образователната система, а после те да придобият ключови компетентности. „Заделяме допълнителни средства там, където има концентрация на деца от рискови групи. Опитваме се да мотивираме учители да преподават в най-трудните райони – отдалечени села или гета. Наша цел е да осигурим и достатъчно педагогически специалисти. Ние разчитаме на учителите, те са армията, която работи на терен за включването на всяка дете в образователната система, заедно със социалните служители, с полицията и с общинската администрация”, категоричен бе министър Вълчев.

Според него е важно да се насочат повече ученици към професии, които се търсят и бизнесът изпитва недостиг на кадри. Да се задържат децата в регионите, като получат необходимата професионална квалификация. „В тази посока много помага дуалната форма на обучение, искаме да върнем репутацията на професионалното обучение. В някои специалности, които са най-търсени заради липса на кадри, обучението е безплатно. Не на последно място е и подобряването на материално-техническата база и модернизацията на обучението, както и компетентността на образованието”, допълни образователният министър.

Коментари
Екипът на Илинден Прес Ви информира, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни думи и квалификации, както и обиди на расова, етническа или верска основа. Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Илинден Прес от потребителите. Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Илинден Прес. Преди да пишете коментари, прочетете нашите правила за участие във форумите.
    Няма добавени коментари!
Напиши коментар:
Въведете кода от картинката!

Още новини