Зам.-министър: По 10 хил. нови работни места годишно се създават у нас

Снимка: Пресцентър
Снимка: Пресцентър

През последното десетилетие частният сектор в България създава средно по 10 хил. нови работни места на година. Това съобщи заместник-министърът на икономиката Александър Манолев по време на официалното откриване на изложението „HR Industry 2019” в Интерпред – СТЦ София.

„Единственият устойчив начин да гарантираме ръст на икономиката ни е да инвестираме последователно в подготовката и развитието на кадрите, а сред най-важните фактори е все по-масовото застъпване на дуалното обучение“, подчерта зам.-министър Манолев. Той обясни, че в тази посока Министерството на икономиката работи в пълна координация с Министерството на образованието и науката и с Министерството на труда и социалната политика. „Разработихме образец на трудов договор между работодател и ученик, а в момента е в ход създаване на електронен регистър на предприятията, които отговарят на условията за дуално обучение“, обясни още Александър Манолев. Според него е много важна и картата на отраслите, която експерти от икономическото министерство са разработили и която показва какви са нуждите на бизнеса във всеки регион, за да се планират адекватно и учебните програми.

„Темата кадри е сред основните, които дискутираме с бизнеса, но често поставяме фокуса върху проблемите. Надявам се по време на изложението за специалистите по управление на човешки ресурси да акцентирате и на възможностите“, подчерта зам.-министър Манолев. По думите му в наши дни умението на работодателя да мотивира и да задържи служителите си, са сред основните причини за устойчив растеж на някои компании и за спадът, който регистрират други.

Коментари
Екипът на Илинден Прес Ви информира, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни думи и квалификации, както и обиди на расова, етническа или верска основа. Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Илинден Прес от потребителите. Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Илинден Прес. Преди да пишете коментари, прочетете нашите правила за участие във форумите.
    Няма добавени коментари!
Напиши коментар:
Въведете кода от картинката!

Още новини