Ремонтират военни паметници в община Петрич

Снимка: Община Петрич
Снимка: Община Петрич

Средства за възстановяване и ремонт на военни паметници в община Петрич се отпускат целево от Министерство на отбраната. Ще се ремонтира военен паметник-чешма на 7-ма Рилска дивизия в село Кромидово. За целта са осигурени 3 000 лв., а от бюджета на община Петрич още 2000 лв. За още един военен паметник в Петричко са осигурени пари – за този на 11-та Македонска пехотна дивизия над село Габрене, за чието възстановяване ще похарчени 6000 лв.

Дивизията участва в боевете по време на Дойранската епопея през 1918 г., където водеща е фигурата на ген. Владимир Вазов. Паметникът е разрушен от гръцки войски на 17 август 1926 година. Изготвена е и необходимата документация за възстановяване и изграждане на мемориал „Българско военно гробище - 1944” в района на Гробищен парк-Петрич. Процедурата е съгласувана с Министерство на отбраната.

Проектът предвижда оформяне на паметно място в района на гробищния парк. 10 000 лв. са отпуснати за целта от Министерство на отбраната, още толкова ще заложи и община Петрич в бюджета си за тази година. Преди две години общината се зае и с поддържането на района около Военен паметник „Дрангова чешма”. Монументът е изграден в памет на войниците от 5-и пехотен полк на 11-а Македонска дивизия и осветен под ръководството на полк. Борис Дрангов на 16 април 1916 г. Преди време бе облагородено прилежащото пространство и при бюст-паметника на полк. Дрангов.

Коментари
Екипът на Илинден Прес Ви информира, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни думи и квалификации, както и обиди на расова, етническа или верска основа. Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Илинден Прес от потребителите. Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Илинден Прес. Преди да пишете коментари, прочетете нашите правила за участие във форумите.
    Няма добавени коментари!
Напиши коментар:
Въведете кода от картинката!

Още новини