Благоевград на крачка от грипна епидемия

Снимка: Дарик, архив
Снимка: Дарик, архив

Регионалната здравна инспекция прави проверка на случая, при който 5-годишно дете издъхна след усложнения от грип в благоевградската болница.

"Лекарите са положили всички усилия да спасят момчето, но заболяването се е развило мълниеносно", коментира за Дарик д-р Веселка Мончева,  директор на дирекция "Надзор на заразните болести" към РЗИ-Благоевград.

От здравната инспекция съобщават, че нараства заболеваемостта от грип и остри респираторни заболявания в Благоевградска област, но все още не е достигната пределната точка за обявяване на епидемия.

"Грипът е много сериозно заболяване и трябва веднага да търсим помощ още при първите симптоми", подчерта д-р Мончева. 

По думите й, грипът настъпва и в Благоевградска област, по-конкретно в общините Благоевград, Сатовча, Сандански и Петрич.

"До края на седмицата ще наблюдаваме дали ще се задържи толкова висока заболеваемостта и дали ще се достигнат високи стойности, за да обявим грипна епидемия", допълни експертът от РЗИ.

Миналата седмица за Благоевград са регистрирани 182 заболели на 10 000 души, като  критичната точка е 396. Вчера и днес личните лекари дават информация за ръст на болните от грип. При този темп на развитие, може би, до края на седмицата ще бъде обявена грипна епидемия и в Благоевград, прогнозираха експертите в РЗИ.

Източник: Дарик

Коментари
Екипът на Илинден Прес Ви информира, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни думи и квалификации, както и обиди на расова, етническа или верска основа. Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Илинден Прес от потребителите. Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Илинден Прес. Преди да пишете коментари, прочетете нашите правила за участие във форумите.
    Няма добавени коментари!
Напиши коментар:
Въведете кода от картинката!

Още новини