Кукерска приказка в Симитли, 101 каба гайди изправиха на крака публиката

Снимки: Община Симитли
Снимки: Община Симитли

Снегът на стадиона в град Симитли не стресна сурвакари и кукери от цяла България и съседна Македония. Напротив, те превърнаха своето атрактивно представяне в истинска и бяла кукерска приказка.

Над 4000 маскирани мъже, жени и деца разтърсиха днес не само града, но и близкото шосе за Гърция със своите танци и чанове. Магията на кукерството завладя населеното място на 16-ия фестивал на кукерските и маскарадни игри „Симитлия – Древната земя на кукерите”.

Страховити маски, уникални костюми, феерия от танци, носии и усмивки, атрактивни образи на попове, колоритни младоженци, старци, мечки, мечкари, представяне на български традиции и обичаи. Всичко това завладя присъстващите на фестивала. Сурвакарската група на Плаж махала от Благоевград пък успя да изправи публиката на крака със специалното участие на 101 каба гайди, които огласиха стадиона под развяващите се български трибагреници.

 „Този наш празник е крепост на българщината, на българския дух. Радвам се, че тази година има и участници, които за първи път са в Симитли. Сигурен съм, че те ще продължат да идват тук, защото пазим кукерската традиция и я предаваме от поколение на поколение”, заяви кметът на община Симитли – Апостол Апостолов.

На стадиона се редуваха различни обичаи, претворени от талантливите сурвакари. Палитрата от пресъздадени с чувство за хумор образи бе огромна и създаде много емоции и радост на зрителите. Участниците в кукерското шоу доказаха, че тази традиция ще пребъде. 

ОЩЕ СНИМКИ ОТ КУКЕРСКИЯ ПРАЗНИК ВЪВ ФОТО НОВИНИ 

ИЛИ ТУК: http://ilindenpres.bg/photo/53-kukerska-prikazka-v-simitli/

Коментари
Екипът на Илинден Прес Ви информира, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни думи и квалификации, както и обиди на расова, етническа или верска основа. Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Илинден Прес от потребителите. Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Илинден Прес. Преди да пишете коментари, прочетете нашите правила за участие във форумите.
    Няма добавени коментари!
Напиши коментар:
Въведете кода от картинката!

Още новини