Ученик извади кръста от водите на река Струма край Симитли

Снимки: Община Симитли
Снимки: Община Симитли

Гайди огласиха река Струма край град Симитли навръх Богоявление. 18-годишният Борислав Илиев извади кръста на Йордановден от ледените води. Младото момче пребори над 20 младжи и мъже. Късметлията учи в спортното училище в Пловдив и достига до богоявленския кръст за втори път. Първият път беше само на 13 години и тогава стана най-малкият късметлия в Симитли, който е хващал кръста.

Отец Спас отслужи Божествена света Василиева литургия  в град Симитли, а ритуалът по освещаване на водата по традиция е на брега на река Струма или Великия Богоявленски водосвет. Свещеникът благослови всички смелчаци, решили да нагазят в ледените води на Струма. Въпреки студа стотици се събраха за Богоявленския ритуал. По традиция кметът на общината - Апостол Апостолов, дари Борислав Илиев със златен кръст и синджир. Двамата играха в мъжкото хоро на Йордановден край огъня на брега на реката под звуците на Гайдарски състав „Родопчани“, играха още на хорото смелите хайдути от Сдружение „Хайдути“ и всички смелчаци, скочили в Струма. В търга, който се провежда в църквата преди ритуала на реката, кметът Апостол Апостолов откупи иконата на свети Мина, която е закрилник на голямото семейство на община Симитли.

Коментари
Екипът на Илинден Прес Ви информира, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни думи и квалификации, както и обиди на расова, етническа или верска основа. Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Илинден Прес от потребителите. Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Илинден Прес. Преди да пишете коментари, прочетете нашите правила за участие във форумите.
    Няма добавени коментари!
Напиши коментар:
Въведете кода от картинката!

Още новини