Дядо Коледа дойде в Банско на бял кон

Снимки: Община Банско
Снимки: Община Банско

Традицята повелява Дядо Коледа да дойде с шейна, теглена от елени. Е, в Банско Белобрадият старец впрегна огромния си бял кон в традиционната за банскалии каруца. След това я напълни с подаръции подкара превозното средство право към децата на града. Разбира се, до Дядо Коледа седеше неговата помощничка Снежанка. Звънчетата звънтяха, конят препускаше по улиците на потъналия в утринен скреж град. Дядо Коледа махаше с ръка за поздрав на развеселените минувачи, възрастните жени мятаха монети за здраве в коледната каруца.

В Средно училище „Неофит Рилски” течеше трескава подготовка по посрещането на чакания гост. Когато каруцата влезе в двора на училището, всички ученици, учители и дошлите навреме родители с радостни погледи посрещнаха добрия старец. Децата изиграха красиво българско хоро. И тогава настъпи веселбата. Малчуганите се опитваха да погалят коня, други предаваха желанията си на Дядо Коледа, а той ги питаше дали са били послушни и ученолюбиви. Снимки, глъч, веселие, подаръци и истински  български народни танци, това бе предколедната картина в училището в Банско.

Коментари
Екипът на Илинден Прес Ви информира, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни думи и квалификации, както и обиди на расова, етническа или верска основа. Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Илинден Прес от потребителите. Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Илинден Прес. Преди да пишете коментари, прочетете нашите правила за участие във форумите.
    Няма добавени коментари!
Напиши коментар:
Въведете кода от картинката!

Още новини