До 2 години газопроводът ще стигне до Разлог и Банско

Снимка: Община Банско, архив
Снимка: Община Банско, архив

Висшият екологичен експертен съвет в София одобри проекта за изграждането на газопреносния тръбопровод до Разлог и Банско. Възложителят “Булгартрансгаз” ЕАД представи три варианта на трасето, след което бяха изказани становища и мнения. Накрая ВЕЕС единодушно одобри Вариант 1. „Екипът на “Булгартрансгаз” ме увери, че строителството ще започне през есента на 2019 г. и ще приключи в рамките на 2020 г.
Реализирането на проекта ще доведе до намаляване на цената на доставката на газ, а това очакваме да направи екологичното отопление на газ много по-предпочитано от бизнеса и гражданите на Банско. И да намали броя на хората, които използват замърсяващите твърди горива”, коментира кметът на община Банско – Георги Икономов.

Сега предстои изготвянето на ПУП от възложителя. Трасето преминава през общините Симитли и Разлог – през симитлийските села Полето, Брежани, Градево, през град Симитли. Зоната за превантивна устройствена защита на газопровода засяга още замлищата на симитлийските села Крупник и Ракитна.

Доставката на компресирано синьо гориво за Разлог и Банско в момента се извършва чрез специални автомобили (трейлери), които возят в бутилки синьото гориво от газоизмервателната станция в Симитли. Ако всичко е наред, то в края на 2020 г. природният газ ще стига до Разлог и Банско по тръби, а не в бутилки, возени от камиони.

Коментари
Екипът на Илинден Прес Ви информира, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни думи и квалификации, както и обиди на расова, етническа или верска основа. Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Илинден Прес от потребителите. Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Илинден Прес. Преди да пишете коментари, прочетете нашите правила за участие във форумите.
    Няма добавени коментари!
Напиши коментар:
Въведете кода от картинката!

Още новини