Нищо ново - 7,00 лв. средна цена за килограм тютюн в Пиринско

Снимка: Илинден прес, архив
Снимка: Илинден прес, архив

Първите количества тютюн предадоха днес производители от симитлийското село Долно Осеново. Две фирми изкупуват „зеленото злато” на стопаните, но цените са като миналогодишните. Средната цена отново е 7,00-7,20 лева за килограм тютюн от сорта „Крумовград”, малко по-скъп е този от гръцкия сорт „Катерини” - 7,50 лева. Миналата година 180 жители бяха засели продукция, тази бяха не повече от 120 души. Произвели са 120-130 тона, а преди години количествата бяха два пъти повече. Но при тези цени очаквам още по-голям отлив от нивите догодина, коментира кметът на Долно Осеново – Бисер Сегменов.

Според него хората се отказват от тютюнопроизводството заради ниските изкупни цени. Те напускат селището и намират работа или в гоемите градове в района, или в строителството в София, или в чужбина. Никой не иска да се труди здраво на полето, а накрая да не изкара почти никаква печалба. Сегменов смята, че догодина тютюнджиите в селото няма да са повече от 80-90 души, а произведените количества ще са под 100 тона.

Коментари
Екипът на Илинден Прес Ви информира, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни думи и квалификации, както и обиди на расова, етническа или верска основа. Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Илинден Прес от потребителите. Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Илинден Прес. Преди да пишете коментари, прочетете нашите правила за участие във форумите.
    Няма добавени коментари!
Напиши коментар:
Въведете кода от картинката!

Още новини