„Старчевата” събира хиляди кукери от страната и чужбина в Разлог

Снимка: Община Разлог
Снимка: Община Разлог

Осмото издание на Международния кукерски фестивал „Старчевата” ще се проведе на 12 януари 2019 г. в град Разлог. Мероприятието е едно от най-мащабните за годината в общината и цели да съхрани традициите и обичаите от различните краища на България, както и да бъдат представени такива от чуждестранни групи, гостуващи на маскарадния празник. Карнавалът, който е с начален час 10.00 ч., е с конкурсен характер. Всички маскарадни и кукерски групи, желаещи да участват в него, могат да изтеглят приложените регламент и заявка за участие и, след като ги попълнят, да ги изпратят, заедно с кратка анотация за групата, на хартиен носител на адрес: гр. Разлог, ул. „Стефан Стамболов“ № 1. Това може да стане и на e-mail: ob_razlog.bcmesta.bg ;a.dunkina@abv.bg, nina_kisova@abv.bg.

Преди време общинският съвет взе решение фестивалът да се провежда веднъж на две години, а не всяка година. Причината – трудната организация и нуждата от сериозно финансиране за провеждането му. Страхотни кукерски костюми, прекрасни народни носии, звук на чанове и тъпани ще завладеят центъра на града на 12 януари. Хиляди сурвакари ще прогонят злото от общината след танци, които ще продължат повече от 8 часа. Малки и големи, цели фамилии се включват в традиционния кукерски карнавал „Старчевата“. Карнавалът се характеризира със сборни групи от кукери и други атрактивни персонажи - моми и ергени, смешници, попове, мечки, мечкари, младоженци, булки, старци и бабички.

Коментари
Екипът на Илинден Прес Ви информира, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни думи и квалификации, както и обиди на расова, етническа или верска основа. Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Илинден Прес от потребителите. Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Илинден Прес. Преди да пишете коментари, прочетете нашите правила за участие във форумите.
    Няма добавени коментари!
Напиши коментар:
Въведете кода от картинката!

Още новини