Нова финансова инжекция от 200 000 лв. за ОФК „Пирин”

Снимки: Община Благоевград
Снимки: Община Благоевград

Общинският съвет в Благоевград гласува 200 000 лв. от Инвестиционната програма да бъдат пренасочени към ОФК „Пирин“. Предложението обаче предизвика разгорещени дебати сред общинските съветници. Част от тях категорично се обявиха срещу поредната финансова помощ за футболния клуб, предложена от общинския съветник и запален фен на „Пирин” – Кирил Ваклинов.  

Кметът Атанас Камбитов се съгласи с идеята за подпомагане на дружеството.

„Футболен клуб „Пирин“ е емблема за Благоевград и трябва да го подкрепим. В последните години сме инвестирали милиони левове в изграждане и поддържане на спортна инфраструктура. Затова нямаме право с лека ръка да зачеркнем и бъдещето на клуба, и направените инвестиции“, заяви кметът д-р Атанас Камбитов. Той увери, че без подкрепата на общината, отборът в момента щеше да бъде в А-Окръжна група.

Не всички съветници обаче одобриха това. Калоян Ханджийски призна открито, че е загрижен за съдбата на „Пирин”, но няма да подкрепи днешното предложение, защото това няма да реши съдбата на клуба. По думите му отборът е в колапс и финансирането на парче не е решение. Той предложи парите да се пренасочат за развитие на детско-юношеската школа. Колегата му Давид Сукалински пък поиска средствата да се дадат за изграждане на пасарелка, която да свързва „Моста на влюбените” със старинния квартал „Вароша”. Аргументът му бе, че там минават много жители и гости на града, както и майки с колички, а това е опасно за здравето и живота им.     

Съветниците д-р Владимир Таковски и Албина Анева подчертаха необходимостта най-сетне да се изготви генерална стратегия за развитието на ОФК „Пирин” . Изпълнителният директор на клуба – Венко Попов, заяви отново, че се търси генерален спонсор. Той призна, че за догодина ще трябват между 700 000 и 800 000 лева за издръжката на дружеството. Тази година са били отпуснати 450 000 лв., затова се налага дофинансиране. Тази сума е в пъти по-малка от парите за клуба в предишни години, когато играеше в А-група и издръжката стигаше до 2,5 милиона лева годишно.

Всички разходи на клуба са преди всичко за заплати – над 80%. Всичко е прозрачно, на всеки три месеца се прави одит. Но истината е, че парите за клуба не достигат, подчерта кметът. Той предложи следващата година децата, които са в представителния отбор, да се освободят от такси и да получават безплатна екипировка, за да имат още един стимул да тренират. Защото най-важната цел на клуба е да произвежда млади футболисти. Общинските съветници ще умуват каква да е съдбата на „Пирин” занапред. Дали общината ще се нагърби с основната издръжка на клуба, или пък ще се разчита на генерален спонсор, ако изобщо се намери такъв.

Коментари
Екипът на Илинден Прес Ви информира, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни думи и квалификации, както и обиди на расова, етническа или верска основа. Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Илинден Прес от потребителите. Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Илинден Прес. Преди да пишете коментари, прочетете нашите правила за участие във форумите.
    Няма добавени коментари!
Напиши коментар:
Въведете кода от картинката!

Още новини