В Гоце Делчев и Гърмен - СПА туризъм с беломорски полъх

Снимка: Община Разлог
Снимка: Община Разлог

Балнеолечение и СПА туризъм с беломорски полъх, в съчетание с богато културно-историческо наследство в общините Гоце Делчев и Гърмен. Това ще видят и усетят участниците в най-значимата национална среща на България в областта на СПА туризма - Пети годишен конгрес на Българския съюз по балнеология и СПА туризъм. Форумът на Българския съюз по балнеология и СПА туризъм (БСБСПА) ще се проведе в общините Гоце Делчев и Гърмен на 26 и 27 септември.

Сред официалните гости на събитието, което ще бъде открито в хотел „UVA NESTUM Wine&SPA”, са министри, представители на Комисията по здравеопазване към Народното събрание, кметове на общини, експерти от туристическия сектор, представители на неправителствени организации в туризма, на бизнес, образователни и други институции.

Тази година темата на конгреса е „България – лидер в здравния туризъм на Балканите. Четири сезона медикъл/спа, таласо, спа и уелнес туризъм” (Медикъл/СПА и СПА туризъм по поречието на р. Места). Програмата на форума неслучайно предизвиква голям интерес сред участниците и членовете на съюза, които пристигат от цялата страна в една красива и все по-популярна дестинация с богато древно наследство, чиста природа, минерални води и уникален климат. Някои от най-известните европейски експерти и членове на Европейската СПА асоциация (ESPA), заедно с българските им колеги, ще представят основните доклади и презентации на конгреса. Участниците ще се запознаят с едно от най-ценните богатства на град Гоце Делчев и региона - многообразното културно-историческо наследство, към което през последните години проявяват нарастващ интерес все повече български и чуждестранни туристи. Градът, споменат за пръв път през XV в. под името Неврокоп, е исторически утвърден икономически и културен център на района. Данните от многобройните археологически проучвания свидетелстват, че долината на Средна Места е населявана още от древността. Многобройни са останките от материалната култура от праисторическата, античната, средновековната и възрожденската епоха.

Голяма част от откритите материални свидетелства за богатата история и култура на общините Гоце Делчев, Гърмен, Сатовча и Хаджидимово се съхранени в Общински исторически музей - Гоце Делчев. Районът е известен с културно-историческите резервати: с. Ковачевица и с. Лещен – архитектурни шедьоври, изключителни постижения на българския строителен гений през Възраждането. Един от забележителните туристически обекти в региона е националният археологически резерват „Никополис ад Нестум” при с. Гърмен - римски, късноантичен и средновековен град, основан в началото на II в. сл. Хр., консервиран и социализиран по проект на община Гърмен.

Особено внимание заслужават и три от църквите в град Гоце Делчев, художествени паметници на културата: църква „Събор на св. архангели Михаил и Гавраил“ (1811 г.) - най-старият християнски храм в града; църква „Успение на Пресвета Богородица“ (1838 г.); църква „Св. св. Кирил и Методий “ (1907 г.). Част от атмосферата на града са къщата на Рифат бей, ансамблите от следосвобожденски сгради в старата централна част. Интерес представляват и обектите в околностите на града: манастирът „Св. Богородица – Живоприемни източник” (1888 г.), възрожденският архитектурен ансамбъл в с. Делчево и останките от късноантичната и средновековна крепост Момина кула.

Характерно за този регион е, че в горното течение на р. Места - в условията на високата планина, се намира най-известният ски курорт в страната и на Балканите - Банско. В близост до него, в Разложкото поле, са разположени курортната местност Катарино с модерен СПА център и с. Баня, набиращ слава с минералната си вода и появилите се в последните години модерни балнеологични комплекси. Сред прекрасна природа, заобиколен от планините Пирин и Родопа, е разположен известният от дълбока древност балнеолечебен курорт Огняново. Неслучайно в околностите се намират археологически находки от римско време, недвусмислено доказващи изграждането на инфраструктура, свързана с използването на минералните води за възстановяване на здравето. Съчетанието между балнеолечение и специфичен и благоприятен климат – много слънчеви дни, малко валежи и ниска влажност на въздуха, е от съществено значение за пациентите с хронични белодробни заболявания, бронхиална астма и дрУГИ.

Петият конгрес на БСБСПА ще завърши с галавечеря и церемония по връчване на Годишните награди на Български съюз по балнеология и СПА туризъм.

Коментари
Екипът на Илинден Прес Ви информира, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни думи и квалификации, както и обиди на расова, етническа или верска основа. Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Илинден Прес от потребителите. Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Илинден Прес. Преди да пишете коментари, прочетете нашите правила за участие във форумите.
    Няма добавени коментари!
Напиши коментар:
Въведете кода от картинката!

Още новини