Кандидатурата на МВР министъра виси на косъм след ареста на журналисти

Снимка: БГНЕС/Off News.bg
Снимка: БГНЕС/Off News.bg

Главният секретар в оставка и кандидат за министър на вътрешните работи Младен Маринов е координирал операцията на ГДБОП и ОДМВ-Перник, при която бяха арестувани журналисти, пише Off News.bg

Както стана ясно по-рано днес Димитър Стоянов от "Биволъ" и негов румънски колега Атила Биру от изданието RISE Project. Подобни операции не минават без санкцията на главния секретар на МВР. Макар и в оставка, Маринов продължава да изпълнява функциите на главен секретар и би трябвало да е дал зелена светлина за провеждането на операцията по сигнал на журналистите. На 11 септември те уведомили ГДБОП, че имат сигнал предстоящо унищожаване на материали, свързани с обществени поръчки. 

Според лидера на ДСБ Атанас Атанасов няма никакво съмнение, че операцията е съгласувана на най-високо ниво. "За да отиде една национална служба, каквато е ГДБОП и да отиде на територията, координацията минава по закон през главния секретар на МВР. Това е една от основните задачи на главния секретар на МВР - координацията в системата", обясни Атанасов.

По думите му Маринов вече е в оставка, след като е заявил да напусне поста си, както става ясно от решение на правителството от сряда. В него е посочено, че Маринов е посочил като мотив лични причини. Според Атанасов най-разумното действие в момента е указът за освобождаването му да бъде подписан и Маринов да бъде оттеглен като кандидат за вътрешен министър.

По-рано днес пред Бивол директорът на ГДБОП Ивайло Спиридонов е обявил, че арестът на журналисти било грешка. Според обясненията му причината е "лоша комуникация с местната полиция, обезпечила местопроизшествието".

В понеделник от 18.00 часа пред Министерския съвет е планиран протест в подкрепа на свободата на словото.

Около кандидатурата на Маринов се завъртя интрига, с която рокадите в кабинета не бяха гласувани в четвъртък. Като причина за това от ръководството на Народното събрание посочиха неподписан президентски указ, с който Маринов да бъде освободен от поста главен секретар на МВР. Към момента от президентството не са уточнили защо указът не е подписан, но според Закона за МВР държавният глава не е обвързан със срок. Според решението на правителството, което изпрати предложение до президента да издаде указ за освобождаването на Маринов, напускането на поста са свързани с лични причини.

Коментари
Екипът на Илинден Прес Ви информира, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни думи и квалификации, както и обиди на расова, етническа или верска основа. Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Илинден Прес от потребителите. Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Илинден Прес. Преди да пишете коментари, прочетете нашите правила за участие във форумите.
    Няма добавени коментари!
Напиши коментар:
Въведете кода от картинката!

Още новини