Няма купувачи на гроздето край Катунци

Снимка: Илинден прес, архив
Снимка: Илинден прес, архив

Лозарите от санданското село Катунци и съседните селища този уикенд берат гроздето от сорта „Мерло. Той е сред най-разпространените в района. Проблемът за местните производители обаче е липсата ан купувачи и рискът да не успеят да продадат своята продукция.

„Малко по-рано стартира брането на този сорт тази година, но хем гроздето съхне и губим килограми, хем и крадци вече налитат на лозята ни. Тази година няма достатътчон прекупвачи и търговци. Има опасност да не се продаде реколтата. Някои стопани са поставили цена от 1,00-1,20 лева за килограм грозде, което допълнително гони купувачите”, коментира Йордан Халачев, който отглежда над 10 декара лозови масиви край Катунци.

Лозарите в района се надяват да направят поне бартер на гроздето с други хранителни продукти. Те разчитат на хора, които да дойдат и да си купят качествено грозде. „Това, което не продадем, ще заменим за други продукти. В последните години бартерът е на мода тук. Най-много търсим картофи и фасул. Ще дойдат търговци от Самоков и Якоруда с картофи и боб, пък ние ще им дадем грозде”, твърдят местни стопани.

Коментари
Екипът на Илинден Прес Ви информира, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни думи и квалификации, както и обиди на расова, етническа или верска основа. Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Илинден Прес от потребителите. Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Илинден Прес. Преди да пишете коментари, прочетете нашите правила за участие във форумите.
    Няма добавени коментари!
Напиши коментар:
Въведете кода от картинката!

Още новини