Община Банско търси нови абонати на топлоцентрала

Община Банско търси нови абонати на топлоцентрала

Община Банско взе за година срещу символичен наем от 1 лев стопанисването на отоплителната централа за изгаряне на дървесни отпадъци /чипс/. За целта преди дни на извънредна сесия на общинския съвет бе създадено и новото общинско дружество „Топлоснабдяване Банско” ЕООД. То е с капитал от 200 000 лева. Местната власт нямаше друг ход, след като с писмо от 13 юли управляващото до момента обекта дружество „Тевно” се отказа от своята дейност.

През 2006 г. Банско стана един от малкото градове в България с екологична централа за производство на топлинна енергия от биомаса. Но в годините инвестицията, направена от фирма “Булекоенергия”, се оказа губеща,  въпреки подкрепата на община Банско чрез включването на  обществените сгради като абонати на топлоцентралата. Инсталацията премина преди време в ръцете на банка.

До последно двама инвеститори проявявали интерес да вземат топлоцентралата, но се отказали в последния момент. „Нямахме време за реакция, до началото на зимния сезон остават само 3 месеца. Трябва по най-бързия начин да се снабдим с чипс, който да се суши. Става въпрос за 16 потребители - училища, гимназии, детски градини и ясли, читалището, общината, хотели, частни домакинства. В най-оптимистичния вариант 50 000 лв. ще ни е загубата за тази една година, реално ще е между 50 000 и 100 000 лв. Докато бизнесът търси печалбата, то общината има социална функция”, твърди кметът на Банско – Георги Икономов.

На практика общината спасява положението, без да прави никакви инвестиции в мрежата на този етап. За да се намалят загубите, да излезе поне на нула общинското дружество, трябва да се търсят поне още 2 големи хотела, които да се отопляват с биомаса. Ще се редуцират и заплатите, които досега е давало частното дружество. Обмисля се и вземането на заем за стабилизирането на топлоцентралата.

„За мен тази централа трябва да произвежда и електричество, за да е на печалба. Ще искам австрийски експерти да направят обстоен анализ, за да сме наясно има ли бъдеще топлоцентралата. Ще търсим и варианти за кандидатстване по европейските програми. Вече съм поискал оферта и от „Овергаз”, за да знаем колко ще ни струва топлото, ако въпросните сгради минат на газ”, каза още градоначалникът Икономов.

предстоящия зимен сезон обаче не е имало време да се действа по какъвто и да е алтернативен вариант. Затова общината е готова да акумулира финансови загуби, но да не остави на студено деца, ученици, жители на Банско и туристи.

Коментари
Екипът на Илинден Прес Ви информира, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни думи и квалификации, както и обиди на расова, етническа или верска основа. Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Илинден Прес от потребителите. Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Илинден Прес. Преди да пишете коментари, прочетете нашите правила за участие във форумите.
    Няма добавени коментари!
Напиши коментар:
Въведете кода от картинката!

Още новини