Общинска фирма ще топли училища и забавачки в Банско

Снимки: Община Банско
Снимки: Община Банско

Създаването на ново общинско дружество „Топлоснабдяване Банско” ЕООД бе одобрено на извънредна сесия в община Банско. Тя бе свикана по искане на кмета Георги Икономов. Съветниците решиха да се учреди новата общинска фирма. Причината за спешното свикване на местния парламент бе писмо от управляващото локалната топлоцентрала на биомаса дружество „Тевно”, с което се известява прекратяването на работата на инсталацията за производство на топлинна енергия.

През 2006 г. Банско става един от малкото градове в България с екологична централа за производство на топлинна енергия от биомаса. Инвестицията, направена от фирма “Булекоенергия”, се оказва губеща,  въпреки подкрепата на община Банско чрез включването на  обществените сгради като абонати на топлоцентралата. Инсталацията преминава в ръцете на банковите институции.

„Дружество “Тевно” направи опит  да я оздрави и управлява  за период от няколко години, но окончателно се отказа преди дни. Това постави общината ни пред трудната задача да намери бързо най-правилното решение, за да не останат училищата, детските градини и присъединените частни абонати  без отопление през идващата зима. А алтернативата  на този етап е една  – да преминем в управление на  централата за срок от една година, за да обезпечим отоплителния сезон”, разясни ситуацията кметът Икономов.

В рамките на този едногодишен период общината планира да си даде време, през което да бъдат изготвени необходимите финансови и икономически анализи, на базата на които да се вземе дългосрочно решение за бъдещето на топлоцентралата в Банско и нейните абонати.

Коментари
Екипът на Илинден Прес Ви информира, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни думи и квалификации, както и обиди на расова, етническа или верска основа. Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Илинден Прес от потребителите. Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Илинден Прес. Преди да пишете коментари, прочетете нашите правила за участие във форумите.
    Няма добавени коментари!
Напиши коментар:
Въведете кода от картинката!

Още новини