На 87 години си отиде Антон Попов, най-близкият съратник на Иван Михайлов

Антон Попов на гроба на Иван Михайлов, снимка: архив
Антон Попов на гроба на Иван Михайлов, снимка: архив

На 87 години, в Рим, след кратко боледуване, почина Антон Найденов Попов. След смъртта на Асен Аврамов през 1968, Антон Попов бе дясната ръка на Иван Михайлов в борбата за защита на българщината в Македония. Съпруг е на Вида Боева-Попова от Охрид.

Антон Попов е роден на 5 август 1928 в село Горна Брезница, сега община Кресна. Началното си образование завършва в родното си село, гимназиално – в Свети Врач, сега град Сандански. По политически причини не го приемат в Софийския университет. През 1953 година с група младежи минава държавната границата и попада в Югославия, като етап от преминаването му на Запад. През есента на петдесет и трета година, Антон Попов става студент в Медицинския факултет в Скопие. Репресивната машина на Тито през 1955 година го задържа в концлагера Герово за около десет месеца. Все пак, благодарение на кампания на ООН, успява да стигне в Капуа, Италия.

Пратеният от Иван Михайлов - Асен Аврамов, забелязва будния младеж от Македония в емигрантския лагер. В началото на 1956 година Михайлов се среща с Попов в Рим и разговаря с него. През 1958 година със задача да засили дейността на МПО (Македонски патриотически организации) Попов заминава за Съединените американски щати. Цели десет години е главен редактор на в. „Македонска трибуна“ и четири години секретар на ЦК на МПО. След това лидерът на македонското освободително движение преценява, че ще е по-добре той да се завърне в Италия, където бързо се включва в инициативите на Иван Михайлов. Тогава завършва Политически науки в университета в Рим. След 1982 година вече живее при Иван Михайлов заедно със семейството си. Паралелно с борбата за защита на българщината в Македония работи като редактор в българската секция на Радио Ватикана. И така до сетния си ден.

С кончината на Антон Попов, ВМРО изгуби един от последните си живи герои, когото с право можем да наречем достоен българин и истинска историческа личност.

 

Коментари
Екипът на Илинден Прес Ви информира, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни думи и квалификации, както и обиди на расова, етническа или верска основа. Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Илинден Прес от потребителите. Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Илинден Прес. Преди да пишете коментари, прочетете нашите правила за участие във форумите.
  1. Станимир Радулов
    Бог да го прости и вечна памет ! Завинаги в сърцата ни!
  2. Шалев
    Какво правят тия негодници от комунистическото ВМРО на гроба на Ванчо Михайлов? Мошеници, заграбили имотите на македонските братства, които се опитват да лъжат, че са част от ония комити и войводи, кои во 1893 го създали ВМРО-то.
  3. Филип
    Кой македонец би се припознал в образа на национални предатели и крадци като Иван Михайлов и Антон Попов?! Всички македонци са наясно, че това са хора чийто родословие е отдалечено на светлинни години от изконните корени и идеали на македонският народ! Кой македоенц би продал педя земя, напоена с кръвта на дедите му? Това го могат единствено – друговерци и подобия на хора, които нямат род и родина и за тях светая-светих е само шумолящата хартия в джоба им! Македония за македонците!
  4. Иван
    Да живее ВМРО!
  5. Бай Оня
    Да този човек е от последните истински македонски българи. Съдбата го е дарила с дълъг живот посветен на България. А на словоблудника Филип, тази сръбска свиня и хомоилинденска гад, написал тези простотии, преди да му еба майката заблудена и нето в гъза с последващо изпразване в мръсната му уста, ще му кажа, няма \"македонци\" има само българи!
Напиши коментар:
Въведете кода от картинката!

Още новини