Ванеса от Бачево: Конят е най-добрият приятел на човека

Ванеса от Бачево: Конят е най-добрият приятел на човека
Ванеса Тумбева

Стартът е даден и Ванеса полита на гърба на кобилата Налиса. Няма и диря от страх у момичето от бързото препускане в галоп. 19-годишната девойка е концентрирана и погледът й е насочен единствено към финала. Не се налага да удря с камшик животното, нито пък да забива пети в хълбоците на коня. Вятърът разсича като нож косите й, но ездач и кон са в едно цяло, в абсолютна хармония. Заедно пресичат финалната права под аплодисментите на хилядите зрители. В подножието на върха са, остават втори. Ванеса е щастлива, гали с две ръце Налиса и приема поздравите на публиката след кушията на Тодоровден в родното си село Бачево, където това е най-големият празник. Първото място спечели Георги Андреев, трета остана Михаела Генова.

„Избрах да се състезавам с Налиса, тя е на 12-13 години, но не е загубила от бързината си. Сестра й Гардения пък е една от най-бързите в базата ни. Класирането не е важно, важното е общуването с коня. С наши коне се състезаваха и Георги Андреев, и Михаела. Отглеждаме шампиони“, казва с усмивка 19-годишната девойка от Бачево, където конят е на особена почит и дори е основната фигура в герба на селото.  

В рода на Ванеса Тумбева обаче конят е още по-високо - той е издигнат на пиедестал. Дядо й Иван Наков, коневъд и треньор по конен спорт, създава през 2000 година една от първите конни бази „Pеrivolas“ /от персийски език - красиво място/ в Пиринско, започва само с три коня, сега вече те са 16.   

Адреналинът е огромен при тези кушии, нужна е и много концентрация, разкрива момичето. Тези състезания са сред най-хубавите й преживявания, трудно е да я разберат хора, които нямат тази връзка с конете. Просто в тези няколко минути на галопирането тя и конят са едно цяло. От голямо значение е да запазиш спокойствие, което да предадеш на коня, той усеща, когато ездачът е неспокоен. Не се налага да го удряш, да го сритваш в хълбоците, защото животното дава максимума на своите възможности. То знае какво се иска от него. Добрата връзка с коня е гаранция за победи в състезанията.

Ванеса е силна не само в ездата, но е и пръв помощник в работата в базата. За нея не е проблем да изрине конюшнята, да излъска козината на животните, да ги нахрани, да ги напои, да ги нагласи като за ревю. Язди вече наравно с дядо си и вуйчо си Петър Наков, който в момента е основният двигател на базата.

„За мен най-добрият приятел на човека е конят. Закърмена съм с тази любов от най-крехка възраст. За това помогнаха и дядо, и вуйчо, и майка ми Мария, и по-голямата ми сестра Гергана. Няма нищо по-хубаво от ездата с кон, който обичаш“, категорична е Ванеса. Човек трябва да обича конете, да е енергичен и смел, както и да има огромно търпение. Това са най-важните качества на истинския ездач.

Допирът с коня е магия, зарежда с позитивна енергия, твърди тя. От двегодишна е с конете. И по-точно казано - върху гърбовете им. Помни как дядо й Иван я привързвал към животното, за да не падне. Той се качвал на друг кон и се разхождали по 2-3 часа из красивите местности край Бачево. Помни и едни от първите си любими коне - кобилите Весела и Моника. Никога обаче не е изпитвала страх от тях.

„Давам цялата си любов на конете. Те също дават всичко от себе си. Това е взаимност, доверие между човек и животно. То се усеща и от двете страни. За мен те са бързи, красиви, грациозни, верни. Никога няма да те предадат. Всички коне са ми любими, всички ги обичам“, уверява Ванеса Тумбева.

Почти няма ден, в който да не е край конете. Обича да е до тях, да ги храни, да им дава лакомства. Налиса обича най-много ябълки, а също така похапва с удоволствие моркови и захар. Конят за Ванеса е символ на любов, приятелство, щастие, благородство. Понякога дори й стига да си помълчи заедно с тях. Това я отпуска, успокоява я, дава й сили, дава й даже отговори на някои житейски въпроси.

Ванеса е завършила средното си образование, но още се чуди как да продължи - да учи ли, да работи ли. А през това време е все там - в базата, където се раздава на 100% и с огромно сърце, душа и желание. Какво иска от живота това 19-годишно момиче?

„Пожелавам си здраве и късмет, другото ще се подреди. И още нещо искам - край мен винаги да има коне, защото не мога да си представя живота без тях, без тяхната красота и вярност“, допълва Ванеса, една истинска приятелка на конете от разложкото село Бачево.

Ванеса-коне (2)

 

 

Коментари

Екипът на Илинден Прес Ви информира, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни думи и квалификации, както и обиди на расова, етническа или верска основа. Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Илинден Прес от потребителите. Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Илинден Прес. Преди да пишете коментари, прочетете нашите правила за участие във форумите.
    Няма добавени коментари!

Напиши коментар:

Въведете кода от картинката!

Още новини