Дедо Пене - повелителят на 200-годишната кръчма в Банско

Дедо Пене - повелителят на 200-годишната кръчма в Банско
Снимки: Личен архив

Порталът на българските общини КМЕТА.БГ разказа историята на един истински българин, който стопанисва 200-годишна кръчма в Банско.

Над 100 са механите в Банско. Богат и пребогат избор! Във всяка от тях можете да хапнете нещо вкусно и да пийнете нещо качествено. Но искате ли да усетите духа не само на града, но и на България, ако желаете не просто да подкрепите тялото си, а да наситите небцето и душата си, то не подминавайте кръчма „Дедо Пене“. Заведението се намира до 185-годишната църква „Света Троица“ в старинния квартал. Самата постройка е по-стара от храма, вдигната е точно преди 200 години – през 1820 година. И от първия си ден заработила като хан, който посрещал клиенти откъде ли не. Стопаните - Никола и Керафина Пумпалови, я кръстили на сина си Петър (Пене на бански), както се казва и днес. По време на комунистическия режим е управлявана от тогавашните власти, като собствениците не са били допускани. През 1956 г. е обявена за паметник на културата, попадайки под защитата на закона като историческа постройка.

През 1992 г. един от наследниците на Дедо Пене – Любен Пумпалов, когото също всички в Банско знаят като Дедо Пене, се връща от САЩ и успява с много любов и усилия да възроди традицията на своите прадеди.

„Съхранихме уникалната архитектура, макар че направихме някои подобрения по сградата. Истината е, че нашата кръчма е напълно автентична старина, а не сме имитирали старобългарска архитектура. Това е нашият храм за всички, които обичат хубавата храна и прекрасните питиета, благата дума и доброто отношение. Предлагаме професионално обслужване, българска национална кухня и топло гостоприемство“, твърди Дедо Пене, който само следващия месец ще навърши 75 години.

Атмосферата в типичен бански стил се допълва и от многото оригинални предмети, запазили чувството за историческа реалност и непреходност. Вътрешната архитектура, типична за района, е с ниши, тайници и огнища с жив огън, с чанове, които създават в механата уюта на българската традиция. Запазени са стотици антики и интересни вещи от битието на двувековната кръчма. Автентичен български фолклор допълва усещането, че сте на място с двестагодишна история, в кръчма, която притежава сертификат „Уникално Банско“.

Кръчмарят е ревностен защитник на традициите на банската архитектура, фолклор и кухня. Преди няколко години намери съмишленици, с които да брани историята и духа на града. „Не може да идва някой отнякъде си и да си измисля рецепти на капама, на чомлек, да слага в ястията каквото му падне. По този начин удря по имиджа на града ни, на традицията ни. Искахме да кажем „Не“ на експериментите с всичко автентично, което е част от живота ни. Затова създадохме тази марка „Уникално Банско“, която имаме няколко механджии в Банско“, разкрива Дедо Пене.

Той често се озовава в кухнята, за да майстори изтънчени гозби с готвачите. Приготвят някои от най-вкусните специалитети от региона. Правят различни блюда на жар или на пещ, сочни чевермета, изпечени на тих огън.

„Добрите стари вина и ракиите обаче трябва да се пият с мярка, за да им останат спомени, а не да приключат купона в Спешен център“, допълва с усмивка старият механджия от Банско. За него няма никакви тайни, почти 30-годишният му опит на кръчмар няма как да го подведе, наясно е какво предпочитат да хапват и пийват не само българите, но и чужденците. Затова в неговата кръчма винаги има агнешко и телешко, което много хапват италианци и гърци. Австрийците си падат по задушения заек, както и задушените зеленчуци. Американците пък много харесват нашите традиционни ястия – чомлек и капама, предпочитат по-леките меса. Французите искат пилешко със со сове и качествено домашно вино. Балканците ядат нашата кухня, дай им скара на тях. Дедо Пене е категоричен, че всички чужденци много обичат овчето мляко, печени тиква и ябълка, домашни сладка от горски плодове – боровинки, горски ягоди, както и смокини. Турските клиенти залагат на патешките, телешките и пилешките меса. Израелците си падат най-много по агнешкото.

Повече от два месеца обаче тази година емблематичното заведение остана без клиенти заради пандемията от коронавирус. Тежки дни и за Дедо Пене, и за неговите колеги, и за всички банскалии. С мъка на сърцето хлопнал кепенците на кръчмата си той. Вътре се настанила тишината, нямало гласовити нашенци и чужденци, които вдигат наздравици и отпускат душите си. Не дрънкали нито чинии, нито чаши. Празна била и кухнята, нямало никой зад бара.

„Видяхме се поне със семейството тези тежки дни. Готвех на любимата съпруга, след като нямаше клиенти. Понякога заставах пред огледалото, пък си кажех: „Ха, наздраве, Дедо Пене!“, и пийвах от любимото си червено вино. Това бе един от начините да се съхраним – с усмивки и шеги. Така поддържахме духа си“, казва с типичното си чувство за хумор кръчмарят.

Той сравнява положението отпреди няколко месеца с кацата с виното – затягаш обръчите и спира течът. Така и с пустия му коронавирус, затягат се обръчите, че да „тече“ по-малко в страната ни и да се излезе бързо и с малко рани от ситуацията. „Не се оплаквах в онези дни, а изпълнявахме изискванията, мъжки времена са тези дни“, споделя банскалията. Той е благодарен на Националния оперативен щаб, че досега никой не се е сетил да каже: „Спрете пиенето“. И Дедо Поне продължавал с вино и мезе да поддържа и засилва имунитета си. Той е убеден, че сега трябва да се стегнем като народ, а не да се вайкаме. „Аз понесох щети, но не се жалвам. Затворих кръчмата, която е работила в какви ли не времена. Просто усетих, че нещата са сериозни. Тъгата ми е само, че се наложи да съкратя шестима души, всички са мои съграждани. Тогава сложих една маса в средата на заведението, на нея сядах през деня и си спомнях за хубавите дни, когато бе пълно с хора тук. Не е време за сметки, ако много я тъниш, то ще я скъсаш. Категоричен съм, че всяка криза открива път към ново Възраждане!“, категоричен е оптимистът Дедо Пене. И вярва, че неговата кръчма ще продължи да е с отворени врати поне още 200 години. А клиентите - нашенци и чужденци, ще си тръгват от нея със спомени за цял живот – не толкова за храната и пиенето, а за благата дума и онзи дух на Банско и България, чийто аромат омайва всички в кръчма „Дедо Пене“.

Източник: КMETA.bg

Коментари

Екипът на Илинден Прес Ви информира, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни думи и квалификации, както и обиди на расова, етническа или верска основа. Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Илинден Прес от потребителите. Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Илинден Прес. Преди да пишете коментари, прочетете нашите правила за участие във форумите.
    Няма добавени коментари!

Още новини