Туристи атакуват Рила планина над Белица заради парк с колички

Туристи атакуват Рила планина над Белица заради парк с колички

Търсите ли незабравимо преживяване? Искате ли да вдигнете адреналина си? Идеалното място за вас е в Рила планина, на десетина километра над град Белица. Сред красивата природа е изграден планинския увеселителен парк „Rila Fun Park”. Само за 2-3 месеца уникалното за страната ни атрактивно съоръжение се превърна в магнит за наши и чужди туристи. Гостите на община Белица пък са доволни, че с едно пътуване могат да посетят и парка, и Центъра за реадаптация на танцуващи мечки, като разстоянието между двата туристически обекта е само километър и половина.

Наскоро откритото увеселително съоръжение привлича вниманието и на деца, и на възрастни. То се намира на над 1200 метра надморска височина. В него са монтирани специални тръбни релси, върху тях пък са поставени двуместни колички. Те са като шейни и са разположени на хълм. Максималната скорост е до 40 километра в час. Водачът може да я регулира надолу, но не може да надвиши тази скорост, тъй като в колите е изградена специална защитна система. Трасето и количките са призводство на немска фирма, която е лидер в света в този отрасъл. Направила е над 550 такива атрактивни съоръжения по целия свят. А за немците се знае, че най-важна е безопасността на тези, които посещават съоръжението. В увеселителния парк са направени куп инспекции в тази посока, чак тогава е пуснат в експлоатация.

Съоръженията в местността Дедово в Рила планина са подходящи за деца над 7 години и за възрастни хора. „Доста пенсионери също се качват в колите и пробват трасето. Няма как да не ни радва този интерес на гостите. Идват не само българи, често наши гости са англичани, евреи, гърци, руснаци. Нормално е, че повечето туристи идват от петък до неделя, когато не са на работа. За нас бе важно да направим този обект близо до мечия парк, за да разчитаме на туристическия поток, който посещава този център, който също е уникален за страната ни”, казва собственикът на парка – Георги Пенчов. Той признава, че преди 7-8 години имал идея да построи това уникално съоръжение. Но отложил реализацията й заради окаяното състояние на пътя от град Белица до Рила планина. След ремонта на шосето вече нямало пречки за осъществяването на инвестиционното намерение. Паркът е вдигнат върху частна земя, собственост на бизнесмена. Работи се само след съгласуване на всяко действие с компетентните органи и със законодателството на страната. Основните цели на това съоръжение да се интегрират природните и културните ресурси, да се популяризира уникалността на региона и да се създаде нов и атрактивен туристически продукт.  

Добрата новина за търсачите на висок адреналин и силни усещания е, че увеселителният парк няма да затвори врати през зимния сезон. Напротив – ще работи на пълни обороти. Защото в зимните месеци ще се разчита много на туристите, които посещават зимния курорт №1 на Балканите – Банско. Собственикът и екипът му са наясно, че им е необходима ударна реклама и правят нобходимото, за да привлекат още много нови гости на парка. Георги Пенчов вече води разговори с различни туроператори и с хотелиери от Банско и Разлог, за да включат в пакетите си и посещение на увеселителния парк. Тези туристи, които не карат ски, но са на ваканция в Банско, могат да отделят време, за да преживеят нещо запомнящо се. „Няма да съжаляват за избора си. Струва си човек да посети нашия парк. Ще се опитаме специално за зимния сезон да осигурим поне една каравана, за да предлагаме топли напитки – чай, кафе, греяно вино, както и други питиета и нещо за хапване на нашите гости”, споделя Георги Пенчов.

Все още паркът не изграден на 100%. В момента се чакат местните избори, за да заработи новият общински съвет. Защото фирмата иска да промени предназначението терен край трасето с колите – от земеделска земя за атрактивен парк. Ако всичко е наред, догодина трябва да се построят още много обекти, които да превърнат района в прекрасен кът и за отдих, а не само за вдигането на адреналина. Паркът ще се оборудва с пързалки, люлки, беседки, катерушки, стени за катерене, пясъчници. Ще се изградят ЗИП пътеки за деца – малчуганите ще имат възможност по въжета да преминават от по-високо към по-ниско място с помощта на ролка. 

„Мечтая да видя в завършен вид този парк. Сигурен съм, че интересът към него ще продължи и ще бъде още по-голям, щом направим всичко, което сме си поставили като цел”, твърди собственикът Георги Пенчов. Не само той, но и хората в община Белица вярват, че с новия парк туристите в района ще се увеличат. „Нашата община през последните 4 години се отвори към света, работи се много за развитието на туризма. Искаме да върнем и старата слава на курорта Семково. Тогава ще имаме три уникални туристически обекта – увеселителния парк, центъра за танцуващи мечки и Семково”, категорични са беличани.   

Източник: Кмета бг

Коментари

    Няма добавени коментари!

Напиши коментар:

Въведете кода от картинката!

Още новини