Фабрика с уникална технология за производство на бира заработи в село Стоб

Фабрика с уникална технология за производство на бира заработи в село Стоб
Снимки: ИлинденПрес

Модерна фабрика отвори врати в кочериновското село Стоб. Предприятието, собственост на Димитър Стойков и Валентин Игнатов, разполага с уникална технологична линия за производство на качествена бира и кенове и кегове за еднократна употреба.

Днес собствениците прерязаха лентата на завода заедно с производствения директор Калоян Ханджийски в присъствието на десетки гости, партньори и приятели. Специално за събитието навръх Димитровден пристигна игуменът на Рилския манастир – Адрианополски епископ Евлогий, който отслужи тържествен водосвет за здраве и успех на новата фабрика. Той подари на собствениците икона, осветена в манастира и пожела успех на предприемачите, а на клиентите – да консумират бирата с мярка и удоволствие. Официален гост бе и кметът на община Кочериново Иван Минков.

„Тове е цех за бутилиране на кенове и кегове за еднократна употреба, първите сме в България, които ще ги произвеждат. Тази иновация разработихме с колегата Валентин Игнатов, патентовали сме технологията за раздуване на кеговете, за производство на формите за кегове, самите винтили са също наша разработка. Идеята е тук да бутилираме кенове от различни производители, на различни напитки, партньорите ще може да идват при нас и да бутилираме продуктите им. Ние ще можем да предложим на клиентите си бутилиране до 30 000 бройки, за което пак имаме иновативна система за етикетиране на самите кенове. Това е дигитален печат върху самия кен”, обясни бизнесменът Димитър Стойков.

Той уточни, че фирмата в момента притежава два собствени бранда бира – „Grussbergг” и „Брекзит”. Първата марка е е предвидена като висококачествен бранд за ценители. „Брекзит” пък е бранд, който предприемачите искат да наложат в ресторантьорския и хотелиерския бизнес, да се ползва за услугата „ол инклузив”. До десетина дни се очаква да бъдат получени лицензите за двете марки пиво.

„За кеговете имаме наши собствени инсталации. Ние бутилираме самия кег тук, доставяме го до заведенията, там ще има наши инсталации, които ще монтираме, те ще продават нашата бира. Ще правим кегове и за други фирми. Към момента инвестицията ни е за над 2,5 млн. лв. 12 човека работят тук. Работим предимно с местното население. Партнираме си с община Кочериново и околните села, идеята ни е да наемем хора от района”, каза още Димитър Стойков.

Той уточни, че базата на дружеството за изворна вода „Рилана” е в Стоб. Водата се оказала много добра. „Ние сме единствените в България, които имаме лиценз от  Internacional water Association, това е една от най-големите асоциации в свта за контрол на водата. Също така сме лицензирани за приготвяне на храни на пеленачета, водата ни е с много добри показатели. Затова решихме тук да направим и този завод. За бирата водата е много важна. Сега не варим бира тук, но за в бъдеще, ако варим, това е един от най-важните показатели – за да имаш хубава бира, трябва да имаш и хубава вода. Не използвме царевичен грис за нашата бира, а само хмел, ечемик и малц”, увери продприемачът. 

Подбрани са висококвалифицирани кадри, които отговарят за производството и реализацията на продукцията. Главен технолог е Ели Апостолова, която идва от „Пепси”, преминала е през школата на „Карлсберг”. „Мисля, че е една от най-добрите в региона, Калоян Ханджийски е производствен директор, с над 25-годишен опит в дистрибутирането, търговски директор е на „Рилана”, започнал в „Пепси”, минал през „Девин”, сега е при нас. Хората са обучени, основният ни екип е много квалифициран. Идята ни е след една година да започнем да варим собствена бира тук”, разкри още Димитър Стойков.  

Празникът днес продължи с наздравици и пожелания за успехи на новото предприятие. 

ОЩЕ СНИМКИ ОТ СЪБИТИЕТО ВИЖТЕ ВЪВ ФОТО НОВИНИ

ИЛИ ТУК: http://ilindenpres.bg/photo/30-fabrika-za-proizvodstvo-na-bira-zaraboti-v-stob/2/

 

Още новини