Архангелското светилище край Сенокос - легенда за ангели, дяволи и властелини на света

Архангелското светилище край Сенокос - легенда за ангели, дяволи и властелини на света

Легендите трябва да останат легенди, в противен случай те стават истории. Това казва британският писател на научна фантастика Иън Макдоналд. Ще допълним, че има особен чар, магия и тайнственост в легендите. А една такава безспорна легенда е тази за Архангелското светилище, което е в сърцето на Северен Пирин, сгушено над Кресненското дефиле, на околовръстния път, който преминава през селата Сенокос и Стара Кресна. Това парче мистична свещена земя не присъства на нито една карта и историята й едва се шепне сред тези, които я познават.

Наблизо, на разклона за Пенков чарк, се намира Архангелският извор, скрит край пътя. Бил е изграден с калено-порцеланови тръби, украсени с фигури на ангели с ореоли, но е разрушен по време на асфалтирането на пътя през 1988 г. Въпреки това водата продължава да тече, а местните вярват, че пиенето на вода от извора, докато изричат ​​най-съкровеното си желание, може да го превърне в реалност.

Изворът играе решаваща роля и в сватбените церемонии. Когато се венчават младоженците и пият вода от бокали, като бокалите се докосват и издават звън  на здраве, животът им ще премине в хармония, тяхната връзка остава вечна и неразрушима. Ако пък пуснат по една сълза от смях в чашата на другия, който да я изпие, цял живот ще живеят щастливо и ще се смеят.

„Така получават опрощение за минали прегрешения, трябва само да поискат и ще властват над вятъра и прилива“, споделя Кирил Николов, който съселяни с право наричат Индиана Джоунс от Сенокос.

В края на хълма Архангелица се намира Дяволската река, а някогашната сграда на храма, известна като Храма на щастието, сега е поляна, част от която е езеро. Този храм е посветен на всички архангели.

В стари времена там се събирали хора, посветени на окултното, които се докосват до другото измерение, за да провидят в далечно бъдеще или минало. Очевидци твърдят, че са виждали мистериозни хора - мъже и жени, появили се от нищото. Те пеели и танцували и по същия начин пак изчезвали в нищото.

„Някой ги наричали властелините на света, други - тайно световно правителство, което определя правилата на видимия и невидимия свят“, казва Кирил.  

Безброй са чудодейните случки на това свято място през вековете. Посветени знаят, че ако там заченат бебе, то ще е богопомазано. Според пророчеството, което някои местни знаят, там ще се появи последният пратеник на Твореца, дошъл на земята.

Наименованието на мястото идва  още от праисторически времена, там е един от ,,порталите,, за подземен град с несметни богатства. Който се пази от съкровени ангели пазители.

Архангелското светилище продължава да привлича онези, които търсят духовно просветление или просто искат да се потопят в мистичната атмосфера на това скрито кътче на България.

Западно от Архангелица се издига зловещата Дяволска скала, обвита в аура на злокобност, върху нея има издялана фигура на дявол, който в едната си ръка държи скиптър, а в другата тризъбец, в краката му са изобразени отсечени човешки глави, които той тъпче. Пълната луна вдясно от фигурата символизира неговото събуждане.

„Наблизо е и гробът на дявола, вероятно единствен на Балканите, а може и на света. Скалата е доста голяма и прилича на огромна топка, за да се качи човек отгоре, то е необходима висока стълба. Според легендата 300 дяволи пазят скалата със зловещо демонично пеене. Като отидете в черен мрак при скалата, ще усетите леденостуден полъх и ако носите кантар, той няма да отчете теглото ви. Силната активност предизвиква кошмари и сънна парализа с чувството че се задушавате така, сякаш демон е седнал на гърдите ви", разказва Кирил Николов.

А думите му - на тях някой може да повярва, друг - да ги отхвърли, трети - да ги приеме с усмивка. Но легендите не остаряват. Годините се сменят, вятърът духа, войни започват и отминават, хора се раждат и си отиват. Но легендите остават.

                                       Архангелско светилище (1)

                                      

Коментари

Екипът на Илинден Прес Ви информира, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни думи и квалификации, както и обиди на расова, етническа или верска основа. Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Илинден Прес от потребителите. Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Илинден Прес. Преди да пишете коментари, прочетете нашите правила за участие във форумите.
 1. Симова
  Статията е уникална, тя е предимно за посветени. На това място човек се докосва до божественото което всички търсим. Пророци и ясновидци като Кирил ни дават да провидим в бъдещето. Докато има такива хора е добре. Тази наука е сложна, малцина я разбират.
 2. Професор Василев
  Браво Кирил, докато има разказвачи като теб читателите ще се наслаждават на хубави статии. Продължавай да вдъхновяваш и зареждаш хората с положителна енергия. Все още ги има, пазителите на тайнството! Бъди благословен. ????
 3. Андонов
  Наследство от баба му и майка му. Хора които можеха да посочат място и да се изрови злато. Публична тайна е, че майка му и баща му на Кирил два пъти изровиха златни иманета, повече от 100 килограма и известно време живееха като царе. Но комунистите им ги конфискуваха. Кика, до кога ще си губиш времето с леене на куршуми, баене, разваляне на магии и какво ли още не за жълти стотинки. Запретвай ръкави и вади златни иманета. Ти знаеш много и можеш много, ти си истински ясновидец, по-добър от майка си. Успех колега окултист!
 4. Андонов
  Намери златното ковчеже със сърцето на Султан Сюлейман Великолепни, то струва 4 милиарда долара.
 5. Станислав Богдански
  Поздравления за статията и Кирил Николов! Дано е все така здрав и енергичен, за да продължи да твори и да помага на хора в нужда!
 6. Андонов
  Към Илинден Пресс: Уважаеми, това което пишете в статията 80% местните го знаят. Вземете интервю на Кирил на тема змии и извънземни. През 2015 г. присъствах на една медитация на неговия двор в с. Сенокос. Имаше доста змии, според него повече от 100 пепелянки му бяха дошли на гости на ,,моабет". Кирил изговаряше магически думи на глас на една от пепелянките, след което тя сякаш замръзна. Кирил я погали няколко пъти от гогчето на главата до опашката. След това изрече други думи и змията изсъска и подскочи. На мен ми настръхна косата, няколко минути не можех да изричам цели думи от уплах а Кирил се смееше. Като че ли този човек е преодолял страха от смъртта. За извън земните знам, че няколко пъти е имал контакт, виждал съм записи които ми е показвал. И за машина на времето.
 7. Христо Кирилов
  Уникална статия от уникален човек!Поздравления Кика...Пожелавам ти винаги да си жив и здрав и ти и цялото ти семейство...
 8. Н.В. Принц Кирил
  Най- богатите и най- властните хора по света имат около себе си цели армии от хора с дарби, посветени в окултното, за да ги пазят и съветват. По принцип никой не вярва в магьосничество, докато не му "прискърца" вратата. Тогава всеки тръгва да дири под дърво и камък човек който да му помогне, за да излезе от кръговете на ада. Открие ли го навреме, продължава да се радва на живота. Не го ли открие ........
 9. Доцент Александров
  Благодаря на Илинден Прес за хубавата статия, но от коментарите разбирам, че е могло да се напише и още по темата. Това което осъзнавам е, че статията се опитва да се докосне до човешката душа, в случаи когато науката е безсилна. Психологията/ psyche- душа, дух, logos- наука, хипнозата/ ύπνος- сън, това са науки от група академични, клинични и промишлени дисциплини, както и поведенчески съноподобни състояния с изменение в съзнанието. Разковничето което мнозина търсят може да бъде показано точно от такива личности като Кирил. Предсказване на бъдещето и хипнотизирането на змии е, бих казал не човешко - гениално. Надявам се на продължение на статията. Успех Кирил.
 10. Брена
  Кирил, кажи как си само излекува износените стави, та си като 18 годишен. Това са думи които се носят от няколко месеца из мълвата. Човек прескочил 50 години, изведнъж се чувства 100 % здрав след дълги години на болка и обикаляне на лекари и шепи лекарства. Сега само рентгеновите снимки остават за спомен. Нали не си извънземен? Аз създадох стотици, хиляди програми за хипноза- регресия/прогресия, но да внуша здраве, не успях. Единствено ме интересуват ,,наречените'' думи с които си се самоизлекувал. Но ти вероятно не би ги побликувал! Лека завист скъпи!
 11. Анна
  Поздравления за уникалната статия и на Кирил!Дано винаги да е здрав да помага на хората в нужда!

Напиши коментар:

Въведете кода от картинката!

Още новини