Ангел Джамбазки: Ще продължа да защитавам каузите, които са добри за България!

Ангел Джамбазки: Ще продължа да защитавам каузите, които са добри за България!
Ангел Джамбазки, снимка: Пресцентър

 

Ангел Чавдаров Джамбазки е заместник-председател на ВМРО-Българско национално движение от 2014 г. Бивш общински съветник в Столичния общински съвет в периода между 2007 г. и 2014 г. През 2014 г. е избран за български представител в Европейския парламент от квотата на бившата коалиция „България без цензура, ВМРО, ЗНС, Гергьовден“. През 2019 г. отново е избран за български представител в Европейския парламент от квотата на ВМРО-БНД. Той е един от най-активните политици, който отстоява българските национални интереси в Брюксел.

Г-н Джамбазки, каква бе 2020 година за България през погледа на един патриот и евродепутат?

Една необикновена година, година на осъзнаване не само за България, а и за целия свят. Няма как да кажа, че е била успешна, когато народът ни понесе страх за живота, страх за поминъка, за бъдещето си, а немалко наши сънародници загубиха живота си. За съжаление, кризата не сплоти хората, които сме във властта, но пък сплоти народа, извади на преден план човещината, показа кое е истински важно. През погледа на един български евродепутат също беше трудна година, през която обаче не спрях да защитавам каузите, в които вярвам, и които са добри за България. Разочарован съм, че въпреки усилията ни, пакетът "Мобилност" бе приет и така европейската идея получи тежък уда

Пандемията от коронавирус беляза тази година. Справиха ли се управляващите в страната с Ковид кризата на фона на останалите държави в ЕС?

Каквото и да беше предприето от управляващите като мерки и план за действие, всичко зависеше от всеки един човек, от това дали спазва тези мерки. У нас мнозина използваха ситуацията, за да постигнат свои користни цели, което попречи на страната ни да запази ниските стойности на заразяване и на смърт, каквито имаше в началото на пандемията. Кризата със сигурност можеше да се управлява по-добре, но и ние, както и целият свят, бяхме неподготвени за нея. Въпреки това смятам, че управляващите взеха редица добри решения и следваха успешни примери в борбата с пандемията.

Последните дни тръгна още един дебат – за датата на парламентарните избори. Президентът настоява да са на 28 март. Какво е вашето мнение?

Ние имаме готовност да се явим на избори на 28 март, но смятахме, че е добре да бе имало дебат, преди датата да бъде обявена. Президентът Радев трябваше да се съобрази и с епидемичната обстановка. Да чуе мнението и на опозицията, и на управляващите. Най-важното е да се гарантира възможността да се гласува и здравето на хората да бъде запазено. Във ВМРО намираме тази дата за подходяща за избори, още повече че евентуалното им преместване щеше да поляризира допълнително обществото.

Премина ли точката на кипене сагата в отношенията между България и Серевна Македония?

До известна степен да, но това не бива да ни отклонява от пътя, който сме поели. Защото има неща, с които не може да се прави компромис - с българската история, с ултимативното искане за правата и законните интереси на македонските граждани с българско национално самосъзнание и спирането на езика на омразата. Компромис с което и да е от тези важни неща би означавало предателство. Но вината за обтегнатите отношения между двата братски народа не е само наша или тяхна. Има и осезаем сценарий, който цели нагнетяване на напрежението. Може би действа сръбско-руският план за дестабилизация на нашите отношения. Най-лошото обаче е, че и в София в момента има хора с българско гражданство и произход, които работят против българския интерес. Успокояващото е, че край Вардар против България са само една шепа хора, тази прослойка наследници на сръбските колонисти или хората, които са били свързани с комунистическата партия, с Титова Югославия, с окупацията, с номенклатурата, били са на някаква длъжност.

Подложена ли е на натиск от Европа страната ни, за да не стопира еврочленството на западната ни съседка?

Има известен натиск и той се усеща по-остро в изказванията на различни политици от страните-членки. Позицията на Германия, например, до този момент е антибългарска. Те се опитват да си сложат някаква значка на ревера, някакво разширяване, с което да компенсират излизането на Великобритания. Позицията на Франция обаче е по-колеблива. Ние от ВМРО нямаме нито намерение, нито правото да отстъпваме, какъвто и натиск да има. Остъплението би нанесло непоправими щети на българската нация и на българската кауза. Но то със сигурност ще означава и че в България ще има незабавни избори, защото ВМРО не може да бъде част от управление, което ще се покрие с позорна слава, за да угоди на сърбоманите, югославяните и на грантовите соросоидни македонисти в София. Ако заради натиск от Европа някой в България се огъне, да се готвят веднага за избори, на следващия ден.

Пропуснахме ли момента да отстояваме нашите интереси и ще успеем ли да сме печелившата страна в спора?

Ако има някакъв спор в момента между Република България и Република Северна Македония, той е основан само и единствено на неприятния факт, че властите в Скопие отказват да прилагат договора за добросъседство, който беше подписан преди три години и половина. Три години и половина бяха загубени преднамерено и организирано от кръгове в Скопие, които не желаят сближаването между България и Македония, а по мои подозрения - не желаят и Република Македония да бъде пълноправна част от Европейския съюз. Договорите се подписват, за да бъдат спазвани. Договорът трябва да се изпълнява стриктно, честно и коректно и от двете страни. Когато имаме неизпълнение, когато имаме саботаж, когато имаме недобронамереност от едната страна, няма как тези отношения да се развиват. Няма как България да подмине това с лека ръка и да си затвори очите. Това е основата на българската позиция. Така че, ако трябва да отговоря на въпроса Ви - не, България не е пропуснала момента за отстояване на собствените си интереси, макар в близкото минало да има много загубено време от страна на нашата дипломация. Нашата позиция е точна, ясна и категорична и докато ВМРО е част от управлението на България, отстъпление от тази позиция няма да има, тъй като тя се основава на отстояването на историческата истина.

 Как ще приключи всичко това в крайна сметка?

Ще приключи, когато западната ни съседка започне да изпълнява договора, подписан с България. Когато атаките от страна на Скопие спрат, а не добиват все по-гротескни очертания както в момента. България не желае компромиси, а изпълнение на условия. Много погрешно и нередно, среди в и извън България, се опитват да изопачат истината и да представят българската позиция като враждебна. Да твърдят, че едва ли не България не признава самоопределението на гражданите на Република Северна Македония. Или казвала как да наричат част от своето самоопределение или част от своя език. Това е абсолютно невярно и изключително непочтено твърдение. България не оспорва правото на самоопределение на когото и да е било.

Западните Балкани, освен че са в непосредствена близост до България, са изключително важни за международните и външнополитическите отношения на Европейския съюз. Без Западните Балкани Европейският съюз няма да бъде завършен, няма да бъде окончателен както географски, така и геополитически.

Като български евродепутат успешна ли бе за Вас 2020 година?

Изминаващата 2020 година се оказа трудна за всички в световен мащаб. Гражданите на ЕС бяха изправени пред предизвикателство, което едва ли сме си представяли, че може да преобърне всяка една сфера на живота ни. А самият ЕС трябваше да доказва, че може да управлява криза, непозната до този момент. Разбира се оттук насетне има още какво да се желае от всички нас, тъй като следващата година ще бъде изключително трудна и все още непредвидима както в икономически, така и в социален аспект. За мен като представител в ЕП е важно обаче, че през тази година доказахме, че гласът на България в Европа може да се чува и позиции могат да се доказват аргументирано и достойно. Лично аз проведох не една и две битки в тази посока през тази година.

 Догодина какъв ще е дневният ред на Европейския парламент в контекста на пандемията от коронавирус?

Европейският парламент се стреми да работи максимално ефективно в условията на пандемията и да не се нарушава нормалната му дейност. Темите, които смятам, че неминуемо ще продължим да обсъждаме са  свързани с бъдещото на Европа, разширяването на ЕС и в частност темата за Западните Балкани, Зелената сделка и необходимите промени по съществуващото законодателство за справяне с последствията от пандемията. Бюджетните приоритети за 2021 г. трябва смекчат последиците от пандемията от COVID-19 и подкрепа за възстановяването, надграждайки върху Зеления пакт и цифровата трансформация. Това е един от най-големите приоритети, заложен в дневния ред на ЕП за 2021 година. Разбира се, аз в качеството си на  евродепутат, представляващ българските граждани ще продължа да защитавам националния ни интерес по всички теми, които засягат пряко или косвено страната ни, както съм го правил и досега. Темата за Северна Македония неминуемо ще бъде обект на още дискусии и през следващата година.

Коментари

  1. Ретър
    Пожарникарът

Напиши коментар:

Въведете кода от картинката!

Още новини