Георги Ганджов: Ако Община Благоевград не иска да строим на тенис кортовете, сме готови да й продадем терена с удоволствие

Георги Ганджов: Ако Община Благоевград не иска да строим на тенис кортовете, сме готови да й продадем терена с удоволствие
Георги Ганджов, снимка: ИлинденПрес

Георги Ганджов вече 30 години работи успешно в строителния бранш. Един от собствениците на голямата строителна фирма „Универсал строй консулт” ООД-Благоевград. Управлява дружеството с още двама свои съдружници – Чавдар Узунов и Петър Парашкански. Компанията има редица награди, грамоти и дипломи за своята дейност. От тях се отличават четири награди „Сграда на годината“ в България и три пъти „Сграда на годината“ на  Правителството на Москва.

С предприемача разговаряме за инвестиционното намерение да строи в района на кортовете край Благоевград. Това предизвика в последните месеци сериозен обществен отзвук сред благоевградчани, които са против строителството в зелени зони. Говорим с него и за проблемите на бизнеса и за начина, по който той оцелява в днешно време.    

Разкажете повече за придобиването на терена в района на кортовете край парк „Бачиново”?

Ще започна с най-същественото, тъй като се тиражират различни версии. Ние придобихме терена през 2011 година от фирма, която го е притежавала. Тя действително навремето е направила заменка в МОЛ „Възраждане“ в Благоевград. „Универсал строй консулт“ ООД няма нищо общо с тази заменка. Тъй като се тиражира, че заменката е направена от нас, искам да подчертая, че това не е вярно. Ние сме строители и непрекъснато търсим терени за инвестиции. Закупихме тези терени през 2011 година с идеята да изградим затворен комплекс с модерна спортна зона. Става въпрос за фамилни къщи до 3 етажа, при спазване на всички норми за проектиране и строителство. В момента за спортни цели се използват само 6,6 дка от общата площ 18 700 дка, а останалата част пустее. През 2012 година внесохме предложение за инвестиционно намерение ПУП в Община Благоевград, съгласувано с всички инстанции – ВиК, ЧЕЗ, РИОСВ, Басейнова дирекция, КАТ. Предложението ни е за застрояване на 6000-7000 м2 разгъната застроена площ, при положение че ЗУТ позволява застрояване на много по-голяма площ. Проектът бе спрян не по екологични причини от кмета Камбитов. След отказа се обърнахме към съда и неговото решение бе в наша полза за одобрение на ПУП. Но кметът Камбитов не се съобрази с това решение и не го изпълни. Следващото действие бе да съдим Общината за нереализиран проект и нереализирано икономическо предложение. Тогава счетохме, че процедурата не ни е на дневен ред и го оставихме за по-късен етап.

Сега, при новия кмет Румен Томов, започвате процедурата наново. Защо?

Сега започнахме отново процедурата, тъй като са изтекли давностните срокове на разрешителните и тръгнахме отначало да подготвяме документите. Същите, които ги имахме при внасянето през 2012 година. В момента, по една или друга причина, чисто политически, започна да се спекулира и да се създават някакви трудности. Все още не сме окомплектовали всички документи, възложили сме това на определена фирма. Няма никакви пречки, които да не позволяват този проект да се реализира. Съгласно Общия устройствен план всичко е спазено. Предложението е същото, като през 2012 година, без изграждането на хотел по икономически съображения.

Спортната част в имота ще се запази ли?

Тя не само ще се запази като площ, но и ще се увеличи. Ще бъде изцяло обновена и модернизирана.

Този терен част ли е от парк „Бачиново”?

Не. Не принадлежи към парк „Бачиново”. В Общия устройствен план на Благоевград ясно и точно е определен статутът на земята.

Притесняват ли ви обществените настроения по казуса, хората не желаят да се застроява в близост до парка?

България е правова държава и се ръководим от нейните закони. Тук не става въпрос за преотреждане на терен или промяна на статута на земята. Става въпрос за частен имот, в който се запазва спортната част.

Заради близките ви отношения с Паскалев също търпите критика...

Да, Паскалев е дългогодишен добър мой приятел. И аз се гордея с това. Тези, които се интересуват от това приятелство, могат да проверят дали „Универсал строй консулт“ ООД е изпълнявала обществени поръчки по време на неговото кметуване.

Общината може ли да го купи, ако иска да тушира общественото недоволство?

Ако Община Благоевград много държи на този терен и има идеи за облагородяването му можем да обсъдим такава сделка по пазарни цени. Ако Община Благоевград не ни даде да строим и да осъществим проекта за кортовете, сме готови да й продадем терена с удоволствие.

Наскоро местният парламент прие и мораториум на строителството върху зелени площи. Общината и ОбС имат ли механизъм, с който да спрат вашия проект?

По принцип ОбС може да променя статута на определени територии, да взима решения и да определя предназначението им. Но тук става въпрос за частен имот с определен статут от Общия устройствен план на града.

На каква стойност е инвестицията ви?

За реализиране на този проект ще бъдат необходими над 10 млн. лева. Учудващо е, че Общинският съвет не желае такава инвестиция и развитие, и облагородяване на зоната, при това без никакво финансово участие на Община Благоевград. Смятам, че градът има нужда от такива зелени оазиси.

Кметът Томов какво ще прави? Хем не иска да спре проекта, хем пък едва ли ще посмее да тръгне срещу обществения интерес?

Кметът има задължение да мисли за развитието на града и да привлича инвестиции. Ние няма да се откажем от намеренията си и ще вървим по законовата процедура. В момента тенис кортовете и битовата част са отдадени за ползване на символичен наем, без да се влагат инвестиции за поддръжката им. Така че неминуемо след няколко години и спортната част ще стане неизползваема.

Знаете, че е възможно да има кметски избори в Благоевград. Бързате ли с реализацията на този проект?

Не, въобще не бързаме с реализацията, тъй като инвестицията изисква голям ресурс. А за кмета мисля, че трябва да подкрепя инвестициите и създаването на работни места, благоустрояването на зоните за отдих.  

Има ли друг случай на стопиран ваш проект?

Не, нямаме друг такъв случай в 28 /двадесет и осем/ годишната ни практика. В работата си се водим от спазване на закона и винаги търсим консенсус. Това е единственото дело, което сме водили. И то е срещу Община Благоевград.

Защо Благоевград обезлюдява и запада?

Проблемът стои пред много градове, в които не се развива производство, а се разчита на търговия и услуги. Когато бъдат създадени условия бизнесът реагира и инвестира. Благоевград се нуждае от създаване на промишлена зона с изградена инфраструктура по подобие на градове като Пловдив, Стара Загора, Симитли. Унищожаването на "Благоевград БТ" също допринесе значително за увеличаване на безработицата и спадане на жизненото равнище.

Кметът Томов има ли силите и уменията да навакса?

Сили сигурно има. Това не може да стане само с усилията на Общината, трябва и държавна подкрепа. Голяма част от терените в Благоевград бяха разпродадени. Сега се коментира за нова зона, която да се превърне в център за промишлено производство. Но ще е изключително трудно, който и да е кмет. Защото трябват пари и трябва държавата да помисли и да отпусне средства, да намери начин да помогне на Общината.

Защо бизнесът не поеме сам инициативата за по-доброто бъдеще на Благоевград?

Бизнесът в Благоевград се състои от малки и средни предприятия, които нямат ресурс за мащабни инвестиции. Спасението за всички са обществени поръчки или чужди инвеститори. Последните 15 години нашата фирма работи с частни български и чужди инвеститори. В момента изпълняваме обекти на холандски и руски инвеститори. Участваме във финални търгове във Франция.

Оптимист ли сте за бъдещето?

Не, вече не съм. Инициативите се убиват в зародиш. Новосъздадени фирми без бази, ресурс, специалисти и история печелят обществени поръчки и изпълняват проекти за милиони. Това убива почтения бизнес.   

Коментари

    Няма добавени коментари!

Напиши коментар:

Въведете кода от картинката!

Още новини