Атанас Стоянов: Гражданите на Сандански ще участват в решаването на проблемите!

Атанас Стоянов: Гражданите на Сандански ще участват в решаването на проблемите!

Общината трябва да е майка, а не мащеха на Мелник, категоричен е кметът

Атанас Стоянов спечели кметските избори в община Сандански, които се проведоха през октомври миналата година. Дотогава настоящият управник бе народен представител от листата на ВМРО-БНД. Той обаче реши да влезе в битката за кмет, за да промени Сандански и да го направи по-добър град за живеене. Успя да обедини с идеите си за бъдещето на общината огромна част от санданчани и много от своите политически опоненти, които го подкрепиха на балотажа. Разговаряме откровено с кмета, който е на този пост малко повече от два месеца, за проблемите и предимствата на града, за предизвикателствата пред местната власт и визията му за развитие на община Сандански.

Г-н Стоянов, как се чувствате като кмет и защо решихте да смените депутатската банка с кметския стол?

Човек винаги има нужда от нови предизвикателства. Когато сме общественици и политически лица, не бива да мислим само за личното си благоденствие и да приемаме само тези предизвикателства, които ни гарантират спокойствие и сигурност. Никога не съм мислил, че трябва да се пенсионирам като народен представител. Напротив – в крайна сметка, след като сме народни избраници, трябва все по-активно да търсим общественополезната дейност. Не на последно място - аз обичам Сандански. Като депутат имах възможност да живеят в София, но аз пътувах до родния си град, защото съм свързан с хората тук. Вероятно това беше причината не само ВМРО, но и други политически сили да ме подкрепят и с подкрепата на голяма част от моите съграждани станах кмет. И сега трябва не само да направим всичко възможно, не само да оправдаем доверието на хилядите избиратели, но и да направим града още по-добро място за живеене, още по-уреден, развит като културен център, като туристически център. Във всички тези направления имаме страшно много работа. Изборите минаха отдавна. Чака ни работа. Предизвикателствата се пред нас.

Какво се промени през тези два месеца, откакто сте кмет на община Сандански?

В личен план много неща се промениха. Сега нямам никакво свободно време. Включително в събота и в неделя ми се налага да идвам в общината. Докато някои други длъжности имат 100 дни толеранс, кметът няма тази привилегия. В момента готвим бюджета за 2020 година. Предвиждаме немалко работа във всяка една от сферите на обществения живот – инфраструктура, образование, здравеопазване, социални дейности, култура и спорт. Сандански е жив град, аз като кмет трябва да направя така, че за Сандански да се говори с добро не само от местните жители, но и от многобройните гости. Дали ще стане лесно? Няма да стане лесно, ще стане с много работа и с една дългосрочна визия. Не да работим на парче от днес за утре или пък на принципа „проба-грешка”. Да не вземаме решения с емоция, да не ги вземаме на политическа основа, а общественото начало да бъде водещо. Правим всичко възможно политическият момент да е на заден план. Когато има местни избори, за жалост политическият антагонизъм е повсеместен, това ми е чуждо на мен. Водих толерантна предизборна кампания. Сега още повече като кмет съм наясно, че съм кмет не на една политическа сила, а на цялата община. С идеите, които предлагаме, а немалка част от тях вече са в развитие, ще успеем. Със сигурност обаче ни чака много работа.

Кое не ви харесваше в Сандански и искате да промените?

Много работи ми харесваха, много и не ми харесваха. Едно от нещата, които не одобрявах, е това, че общинската администрация, общинският съвет и кметът трябва да бъдат институциите, които по някакъв начин да акумулират енергията на целия град. Да не се разчита само на кмета и на общинския съвет да вземат някакво решение, а да се търси обществената дискусия, да се включи обществото във всеки един от проблемите на града и на въпросите, касаещи развитието му. Досега това се случваше формално, спазвайки закона - чрез някакви формални обществени обсъждания, на които куртоазно идваха едни и същи хора, а реално дискусии нямаше. Нашата насоченост ще бъде в такава посока, че да включим голяма част от гражданството. Нашите съграждани могат да бъдат полезни и на кмета, а не да бъдат странични наблюдатели. Да участват с идеи и съвети, хората да се почувстват съпричастни с онова, което се случва в града. Ние, българите, се славим като големи мрънкачи и сме активни преди всичко в социалните мрежи, но даваме заден, когато трябва някой да даде нещо от себе си. Ето това трябва да променим. Да провокираме интереса и да насърчим всеки от нашите съграждани. Този, който има интерес да се случи нещо добро, той да бъде част не от проблема, а част от решението на проблема.

Ще има ли ревизия на предишното управление на общината?

Модерно е да се правят ревизии, но аз бих използвал по-разумната дума - одит. Целта е да се види на каква база стъпваме в общината. Ще има одит, това е нещо, което и законът го изисква. Нека държавните органи си свършат своята работа, аз не съм човек, който ще търси реванш. Нито пък съм реваншистки настроен. За мен страницата е затворена, хората прецениха, направиха своя избор, сега гледаме напред.    

Входът на Сандански стои ли на дневен ред да се оправи?

Това е част от прословутия булевард „Европа”, на който май само името му е европейско. Това е пътен участък от близо 1 километър, един от сериозните проблеми пред общината. При всички случай сами и със собствени средства трудно ще се справим. Защото не е въпросът само да преасфалтираме това улино пространство, а по-скоро да подменим цялата подземна инфраструктура. Ще са необходими немалко средства, търсим възможности, вече водим преговори с МРРБ, има и решение на общинския съвет. Така че не ни е безразлично какво ще се случи. Затова ще заложим и в бюджета за тази година средства за проектиране на този участък.

ВиК мрежата и авариите ли са големият проблем за Сандански?

Най-големият проблем пред общината е този. Амортизираната ВиК структура е най-тежкото бреме на Сандански, мрежата е на над 60 години. Общината не е член на Асоциацията по ВиК и това ни ограничава от кандидатстване по проекти. Затова съм възложил на ВиК и на общински експерти спешно да направим един екшън план за отстраняване на най-неотложните аварии чрез подмяна на тези сектори, участъци, които са най-амортизирани. В разговори сме с МРРБ, имам уверение и че на Министерски съвет, когато се гласуват целеви средства за общините, на Сандански ще бъде отпусната съответната помощ, за да можем поне частично да се справим с този проблем, защото е сериозен.

ВиК дружеството достатъчно ефективно ли е?

След като имаме толкова сериозни проблеми, значи неговата ефективност не е такава, каквато ни се иска. Според мен то не работи оптимално. Тук е мястото кметът и общинските съветници да вземем съответните решения с бързи стъпки, тръгвайки към нов тип управление, към нова визия за развитие на това дружество.

Възможно ли е Община Сандански да се върне в Асоциацията по ВиК?

Трудно ще е. Това, което чувам от колегите е, че по-скоро общините излизат от тази Асоциация – Петрич, Струмяни. Така че КПД-то на тази Асоциация е нулев. Въпросът е дали ще търсим някакви правни възможности и инструменти всяка една от общините да направи собствена Асоциация с областния управител. Законът мисля, че дава такива правни възможности, трябва да ги огледаме и да търсим начин за финансиране. 

Хотелиери се оплакаха, че е имало отлив на туристи за Нова година. Така ли е?

 От кмета зависи да се създадат благоприятни условия за развитие на туризма в Сандански. Моята информация е, че всички обекти са били пълни за Нова година. Но Сандански, както и Банско, не е евтин курорт. И за голяма част от нашите гости вероятно това е причината да потърсят друго място. Направихме среща със Сдружението на хотелиерите, ресторантьорите и туроператорите да предприемем общи действия за решаването на различни въпроси. Не всеки един от хотелиерите да си прави собствена политика, а да има целенасочена политика за развитието на туризма. Това е свързано с данъчни облекчения, с туристическата такса за нощувките. Длъжници сме в това отношение и тук трябва да се хванем ръка за ръка, за да повишаваме авторитета на Сандански като водеща туристическа дестинация.

Досега Мелник беше забравен от общинската управа. Това ще се промени ли?

Мелник е история, дух, традиции, българщина, но всичко това е като емоция и носталгия по отминало време. И към настоящия момент Мелник е една от атрактивните туристически дестинации, която обаче е със затихващи функции. Ето там е необходимо да се насочи вниманието. Едно от първите ми интервюта като кмет бе в центъра на Мелник. В момента търся възможности и вече готвим дори работния проект за цялостно реновиране и обновление на сградата на някогашния турски конак. Това е основната и най-впечатляваща сграда в Мелник. Това е срам за цялата община, емблематичната сграда - конак, училище, школо, в момента е готова да падне. Един от първите ми ангажименти е да направя всичко възможно тази сграда да бъде реновирана и спасена. Защото сега тя се нуждае буквално от спасяване. В нея искам да направим много красив исторически музей. Работим и с Археологическия музей в Сандански, направихме връзка и с професорите в НИМ. Срокът ни е до 26 март таза година, когато най-късно трябва да внесем проектното предложение. Готвим ускорено този работен проект. Голяма е вероятността да бъде одобрен и да има финансиране по ОП „Региони в растеж”.

Търсим варианти и чрез местния бюджет да направим входящата инфраструктура на Мелник, да изместим голяма част от автомобилите, които са в града, на общинско място, където ще оформим голям общински паркинг. От центъра на Мелник по посока Кордопуловата къща пътят е в лошо състояние. Паветата от две улици в Сандански ще ги наредим там, за да запазим автентичния вид на калдъръма. Ще изготвим стратегия за цялостната визия на Мелник. За да не действаме като пожарникари. На 8 и 9 февруари готвим големия празник „Златен грозд”, на който ще презентираме не само хубавото вино и вкусните гозби, а култуата на нашия регион – ще има богата съпътстваща програма с певци, танцьори, кукери, ще има и други изненади. Мелник в момента е като доведено дете на общината, а трябва да се гледа като собствено дете. Сандански трябва да бъде майката, а не мащехата на Мелник.

Коментари

    Няма добавени коментари!

Напиши коментар:

Въведете кода от картинката!

Още новини