Андрей Новаков: Ще защитавам българските интереси докрай!

Андрей Новаков: Ще защитавам българските интереси докрай!
Андрей Новаков, снимка: Пресцентър

Андрей Новаков е български политик от партия ГЕРБ и евродепутат в групата на Европейската народна партия (ЕНП) от 2014 година. При встъпването си в длъжност е най-младият член на Европейския парламент и един от най-младите в историята на институцията. Лауреат на класацията на списание "Форбс" "30 под 30" за най-успешни млади хора в Европа, категория "Политика". Създател е на първата българска програма на ЕС A.L.E.C.O. Избран е за главен преговарящ по основния регламент за Европейските структурни и инвестиционни фондове след 2020 г. Разговаряме с него за актуалните теми, по които работи. 

На какъв етап са двете теми, с които сте ангажиран от доста време – финансирането на българските общини и пакетът „Мобилност”?

Това наистина са двете основни неща, които ме занимават през последните две години. Първото е бъдещето на европейското финансиране за българските общини, следващата седмица предстои гласуване на доклада ми, който внасям в пленарна зала. После се надявам да започнат преговорите. Целта е да осигурим достатъчно финансиране, включително увеличение на финансирането на България след 2020 година. Като говорим за европейско финансиране, да видим какво се случи в Благоевград, където съм в момента, благодарение на европейските средства. Аз си спомням как изглеждаше градът през 2007 г. Няма как да не се отчете на кмета Камбитов това, което е постигнал. И  площадът, и обликът на целия град се промени. Това не може да бъде отречено. Трябва да му се признае, че начинът, по който управлява общината, дава резултати. Градът е преобразен.

Втората ми битка е по пакета „Мобилност”. Тя ще продължи до края на този мандат. Надявам се този парламент да не вземе решение по темата, тъй като е изключително разединен, три пъти беше отхвърлян този пакет „Мобилност”.  За съжаление това е пример, в който може да се говори за дискриминационно, за протекционистко законодателство. Не й отива на Европа подобен подход. Няма как да ме убедите, че в един свободен пазар можеш да заставиш най-големите си конкуренти през четири седмици да напускат пазара, да изпращат камионите си обратно в страната-членка, като знаеш, че това ще ги обрече на фалит. Един свободен човек в свободното си време да го задължиш да почива някъде, а не да го прави по собствен избор. Под красивата маска на търсенето на социално равенство се опитват да прокарат интересите си. Казват – нека да са еднакви заплатите на българските шофьори с тези на техните колеги в чужбина. Аз казвам – да, нека стане така, но искам на следващия ден българските служители във френски банки да получават заплати като колегите си във Франция, същото да е и за служителите в немски магазини – да получават заплатите на немските си колеги. Но за това не са се загрижили много. Така че пакет „Мобилност” ще остане мой приоритет. Най-вече заради защитата на интересите на българските шофьори и на българските предприемачи, защото в последните две години тяхната битка се превърна в моя и те се превърнаха в мои съратници. Ще направя всичко възможно този парламент да не се произнася, защото считам, че решението ще бъде в негативен оттенък. Ако пък се произнесе, то да внесем такива допълнения и изменения, за да е в полза и на българските шофьори.               

Напредва ли и инициираната от Вас европейска програма „O.R.E.L.”, която се бори с превъртането на километража на колите втора употреба?

Добрата новина е, че вече започна изпълнението, има държави – членки на ЕС, които са заявили интерес към тази платформа. И то такива, които са от големите износители на коли втора употреба към България. Давам пример - ако си купиш кола от Германия, ще можеш да провериш в последните три години на колко километра е била тя. Ако някой превърти километража в България, ти ще го хванеш. Или ще свалиш цената, или няма да я купиш. Там се движим в правилна посока. Имаме осигурено финансиране от Европейската комисия - 300 000 евро. Мисля, че до края на тази година, най-късно в началото на следващата година ще функционира реално тази единна платформа.

Има ли интерес и към друга Ваша инициатива – интернет платформата „Selovoditel”? 

Програмата за обезлюдяване на селските райони, която стартирахме тук, в Благоевград – „Selovoditel”, се развива добре. Вече над 100 села имат профили в интернет платформата, повече от 12 000 пъти е посетена само за последните два месеца. Интересът към нея расте, което доказва, че начинанието ни е успешно.  

Какъв е урокът за ЕС от Брекзит?

Оттук насетне, който и да надигне глас в ЕС за това, че трябва да напусне неговата държава, че Брекзит е решението, трябва само да посочим това, което се случва сега с Великобритания. Паундът е с исторически ниски нива, бизнесът се тревожи за това, че не може да изнася свободно в ЕС след Брекзит, студентите се тревожат, че може да не им се запазят правата. Много англичани заявиха желание да получат европейско граждансство за всеки случай. Така че аз считам, че това е много лош пример как популизмът и фалшивите новини могат да ни докарат голми бели. Аз считам, че Брекзит не е обратим процес. Смятам, че Великобритания ще напусне ЕС, но това трябва да служи като лош пример за всички останали.       

Коментари

    Няма добавени коментари!

Напиши коментар:

Въведете кода от картинката!

Още новини