Радко Божинов: За мен е безспорно - хижа "Яворов" е най-добрата в България!

Радко Божинов: За мен е безспорно - хижа Яворов е най-добрата в България!
Радко Божинов

След броени дни, на 5 август, събота, една от най-хубавите хижи в България - „Яворов”, ще отбележи своя 90-годишен юбилей. Още през 1929 г. Туристическо дружество ,,Пирин’’-Разлог започва инициативата за построяването на хижа в местността Суходолски поляни в красивата Пирин планина. Първата копка е направена на 12.08.1932 г., а тържественото откриване е на 6 август 1933 г.

При освещаването на постройката се обявява, че тя ще носи името на поета Пейо Крачолов Яворов, който е шетал из тези планински дебри като четник. За празничния ден, за предизвикателствата пред планинарския туризъм, за настоящето и бъдещето на хижа „Яворов” водим един открит разговор със секретаря на ТД „Пирин” - Радко Божинов.

Г-н Божинов, как ще отпразнувате този впечатляващ юбилей?

-90-годишнината на старата хижа наистина е забележително събитие. Още повече, че тази база не просто е оцеляла във времето, но и непрекъснато я надграждаме. Що се отнася до празничния ден, то той ще премине в град Разлог. Ние винаги празнуваме в първата събота на месец август, така ще е и сега. Централното събитие ще е фотоизложба, която ще представи на жителите и гостите интересни фотоси от строежа и битието на нашата хижа. Ще се покажат и любопитни документи от архива, които касаят изграждането и развитието на тази почивна база за планинарите от страната и чужбина. Организираме празника заедно с Община Разлог.

От колко време вие се грижите за хижата?

Станаха вече 15 години, откакто съм тук. През това време имаше сериозни предизвикателства пред нас. Положихме много усилия за подобряването на услугата тук. Всичко беше занемарено, но щом Община Разлог започна да стопанисва базата, нещата се промениха. И все към добро. Независимо от кризите - икономически, политически, местната власт не спря да помага. И резултатите не закъсняха - през 2016 година хижа "Яворов" бе обявена за най-добрата хижа в България. И това ниво не само го поддържаме, но и става все по-хубаво, комфортно и удобно за туристите в нашата база. Пак ще се върна на кризите - най-тежко не би по време на ковид пандемията. Проблемът бе, че хората бяха доста уплашени. Макар че тук изпълнявахме всички мерки срещу разпространението на коронавируса. Туристите спазваха дистанция навсякъде в хижата. Ние настанявахме по-малко гости в по-големи помещения. Но и това отмина. А ние продължаваме напред.  

Какво се промени в хижата за тези 15 години, г-н Божинов?

-Почти всичко е различно и ремонтирано. Сменихме дограмата, покрива, парното, матраците, има телевизори. В новата база има двойни стаи със самостоятелни бани и тоалетни. Община Разлог осигури финансиране за новото оборудване на стаите, както и за ремонта на инфраструктурата край хижата. В момента можем да посрещнем 100 любители на планината - в новата хижа има 70 места, още 21 места са в старата хижа, разполагаме и с бунгало с 10 места. Обновихме и старата хижа - баня, тоалетни, дограма. От есента на миналата година ползваме и фотоволтаици за производство на електроенергия. Преди години монтирахме слънчеви колектори. Целта ни е да ползваме екологично отопление, а не въглища и дърва, за да не вредим на околната среда. От Софийския университет пък монтираха метеорологична станция на сградата по спечелен проект. По този начин всички туристи получават в реално време информация за обстановката в района – температура, скорост на въздуха, влажност на въздуха. Поставено бе и устройство, което сами закупихме, за да може да имат обхват мобилните телефони в района на хижата.

Как се запалихте по планината?

Интересно е, че съм единственият в нашия род, който е толкова запален планинар. Това дължа на учителя по математика Иван Дивизиев. Ходех на кръжок, където учехме за околната среда, за нейното значение за нас, хората. Някъде в осми клас вече бях осъзнат планинар. Започнах да излизам на разходки в гората. Много обичах и все още обичам да бъда в местността Погледец, която е точно над хижата. Гледката е главозамайваща. Щом се уволних през 1980 г., редовно посещавах хижа „Яворов”. По онова време базата представляваше няколко бунгала на ТПК и лагер от палатки. Новата хижа бе построена през 1982 година. Тогава бяха модерни екскурзионните летувания, стаите бяха със самостоятелни санитарни възли.

Идват ли повече чужденци?

Това ни дава сила да продължим - интересът на наши и чужди туристи към хижата ни. Идват не само българи, но и доста чужденци - гърци, руснаци, чехи, англичани. Няма как да изброя всички народности. Тук са стъпвали представители на всички континенти. напоследък ми прави впечатление, че много активни са израелските туристи. Посрещаме и повече нидерландци.

Кои са плюсовете на хижа „Яворов” пред останалите?

Най-важното е, че се стопанисва от Община Разлог и Туристическо дружество „Пирин”, а не от Българския туристически съюз. Не се пестят средства и инвестиции. Огромно предимство е и лесният достъп, има път до базата ни. Това пести и време, и нерви, и пари. Други колеги качват с коне храната и другите консумативи до хижите си. Гостите ги привличат красивата природа, чистият въздух, добрата и комфортна хижа. Другото важно условие е колективът, който работи тук. Трябва не само много труд, но желание и мерак, сърце и душа. персоналът тук е невероятен, седем човека се грижат за гостите. В ресторанта предлагаме вкусни ястия. Целогодишно работи нашата хижа. През цялата година има поне двама души на пост. За да приютят туристи, да им предложат топло легло, хубава храна, чиста вода, да се погрижат за тях. Оттук тръгват страхотни планински преходи, в които се откриват прекрасни гледки, спиращи дъха панорами.       

Разкажете историята на параклиса, който е до хижата. Кога го построихте?

-През 2016 г. бе осветен параклисът "Вси светии", който бе изграден с доброволен труд и дарения на много хора - планинари, строители, ковачи, както и на институции и фирми. Светата обител е до самата хижа. Все повече туристи палят свещи в него и се молят, а за опазването на храма се грижат служителите на хижа "Яворов"
Храмът в подножието на природното чудо „Събиците" обедини много хора и институции, на които искрено благодаря. За опазването му се грижим ние. През летния сезон посрещаме туристи от цял свят. В параклиса всеки, който тръгва в планината, може да се помоли, за да го пази Господ. Видяхме го в други държави - почти под небесата има параклиси.

Подобрява ли се културата на туристите да опазват планината?

-Моето впечатление е, че се върви в правилната посока. Планината е все по-чиста. Преди десетилетия тръгвахме в гората с куп консерви, хиляди метални кутии се търкаляха по горите. Днес повечето планинари си носят специални торби, в които събират остатъците от храната си и ги изхвърлят на регламентираните за това място. С всяка изминала година туристическият поток се увеличава в Пирин планина, но за щастие това не е право пропорционално на изхвърления сред зеленината боклук.

За Радко Божинов планината е...

-За мен планината е храм. Чудо на природата. Любовта към природата почувстваш ли я, тя е за цял живот. В планината се чувствам най-добре. Това е моят пристан, моето място, където зареждам душата си с красота, спокойствие, търпение и обич.

Хижа "Яворов" ли е най-добрата в страната според Вас?

Безспорно е така. Казвам го с ръка на сърцето. Обективен съм, а не пристрастен. Защото много съм видял, на много места съм ходил. За мен категорично хижа "Яворов" е най-добрата в страната, защото предлага на своите гости услуги на най-високо ниво. Разбира се, че тези услуги са съобразени с факта, че се намираме високо в планината. Тук туристите намират добро отношение, уют, комфорт и най-важното - невиждана на друго място красота, която е дар от бога!

 

                                      

 

 

Коментари

Екипът на Илинден Прес Ви информира, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни думи и квалификации, както и обиди на расова, етническа или верска основа. Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Илинден Прес от потребителите. Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Илинден Прес. Преди да пишете коментари, прочетете нашите правила за участие във форумите.
    Няма добавени коментари!

Напиши коментар:

Въведете кода от картинката!

Още новини