Отец Георги: Вярата трябва да е в сърцата и душите ни, каквато е у банскалии, а не трапезна - да търсим Бог само тогава, когато ни е трудно!

Отец Георги: Вярата трябва да е в сърцата и душите ни, каквато е у банскалии, а не трапезна - да търсим Бог само тогава, когато ни е трудно!
Иконом Георги Касапинов

Иконом Георги Касапинов вече 33 служи вярно на Светата православна църква. Той е от онези духовни водачи, които са истински пастири за миряните. 10 години е служил в Разлог, а останалите 20 са в Банско. И извън храма той безсребрено се старае да е полезен на околните. 59-годишният свещеник обучава деца да свирят и пеят и се стреми да съхранява богатите традиции и фолклора на своето любимо Банско. С този предан и всеотдаен божи служител разговаряме за вярата, за църквата, за Иисус Христос, за банскалии, които не спират да строят параклиси и църкви.     

 

Отец Георги, в навечерието на най-радостния празник Рождество Христово сме. Какво е за вас Коледа?

-Рождество Христово е най-радостният празник! Това е радостта, която Спасителят със своето раждане донася в живота на всеки християнин. Поколения наред, след грехопадението на Адам и Ева, Бог не изоставя човеците. А им казва, че ще се роди Спасител. Тази искрица надежда се пази най-силно и най-истински от еврейския народ. И Бог изпраща този наш Спасител. Затова в неделята преди Рождество Христово се чете Евангелието от Матей на светата литургия и в нея се изброяват прадедите по човешко достойнство на Иисус Христос, неговото родословие. Те са имали толкова много години надежда, че ще се роди Спасителят на света. Ние знаем, че Иисус Христос отново съединява човека с Бога. И това е причината за нас този празник да е празник на радостта и мира.

Време ли е за смирение и покаяние в тези дни?

-Разбира се, че тези дни са за смирение и покаяние. В тази връзка е и рождественският пост, който започва на 14 ноември и трае до 24 декември. Това също помага за нашето духовно очистване. Преди Бог да даде на Мойсей Десетте божи заповеди, му заповядва първите два дни народът да почисти както дрехите, така и домовете си а на третия ден ще слезе и ще им се яви, за да им даде заповедите. Това физическо очистване на тела, на дрехи, на домове е важно. Но за нас, християните, е много по-важно да очистим нашите сърца и души. Духовното очистване е осъзнаване на нашите грехове и изпросване на прошка за тях. Това опрощаване в своята същина е и смирение, и покаяние. Само духовно пречистени можем да се подготвим за светото причастие и приемайки го, да усетим радостта от раждането на Богомладенеца. В противен случай стигаме до крайност - православни християни да воюват едни срещу други. Защо? Понеже не са осъзнали истински своите грехове. Вместо да служат на Спасителя и да се радват на рождението Му, те са под властта на дявола.

Кога миряните са повече в храма - в трудни или в радостни моменти?

-Искрените християни са в храма и когато им е трудно, и когато им е радостно. Те търсят помощ, когато им е трудно, а когато са радостни благодарят на Бога. Но има и такива, които са далече от храма. Тяхната вяра, за съжаление, е трапезна - идват в църквата, когато им е трудно, за да търсят помощ. Но първо са ходили при врачки и гледачки, което е обидно за Бога. Затова често  пъти такива са далече от истинската вяра и питат какъв дар да принесат на Богомладенеца. А за Него единственото, което трябва да поднесат, са техните грехове, които Той да опрости. За Него покаянието и изповедта са най-големият дар.

Как си обяснявате силната вяра на банскалии, които строят все повече храмове?

-Причината е само една - има я тази истинска вяра у банскалии. Старите владици казваха за нашия град: Богохранимо Банско! Тук винаги християнската вяра е била много силна, тя е запазена и днес независимо от всички днешни радости и трудности. Банскалии желаят и успяват все още да съхранят историята и традициите. А какво по-богоугодно дело от това да се строят параклиси и църкви!? Правят го с много вяра и чистота в душите – вдигат молитвени домове, което е похвално. Аз ги подкрепям изцяло в тези техни намерения.

Къде е мястото на милосърдието в нашето динамично ежедневие?

-Милосърдието е от изключително значение за християнския свят. Самият Иисус Христос казва, че който нахрани гладен, напои жаден, облече гол, подслони странник, посети болен, все едно на самия Него го прави. Няма значение за кого го правим – за роднина, близък, съсед, приятел, непознат. В община Банско има хора с добри финансови възможности, които често помагат в благотворителните инициативи. Хората с вяра в сърцата си подкрепят други, които са в нужда. Често пъти това става анонимно. Защото не бива да се парадира с помощта, която даваме на другите.

Кои заповеди от Иисус Христос не бива да забравяме?

-Всичките заповеди на Богомладенеца са важни и основополагащи за всеки християнин. Нека се стараем да събираме съкровища на небесата, а не на земята. Да бъдем духовни, а не материални, да търсим най-напред духовното, а после - материалното. Сам Иисус Христос ни казва: Търсете най-напред царството божие, което ще рече духовното, после всичко друго ще ви се придаде.  

Имате ли послание за Рождество Христово, което да отправите към всички българи?

-Нека радостта, която изпитаха пастирите, виждайки ангелите небесни, славословейки родилия се Богомладенец, да я усетим и ние в нашите души и сърца! Да изпитаме тази радост, която четем в словото божие, а именно: Слава във висините Богу, на земята мир, между човеците блага воля!

Коментари

    Няма добавени коментари!

Напиши коментар:

Въведете кода от картинката!

Още новини