Кирил Стоянов, кмет на село Самуилово: След всеки порой тук е като апокалипсис

Кирил Стоянов, кмет на село Самуилово: След всеки порой тук е като апокалипсис
Кирил Стоянов

Игнорират гласа и болката на 10 000 души от Подгорието, категоричен е управникът

Кирил Стоянов е роден на 15 август 1976 г. в Благоевград. Кмет на петричкото село Самуилово от 2007 година. Сформира преди няколко години отряд от доброволци. С подкрепата на няколко млади мъже се грижи за чистотата и реда в населеното място. В края на всяка година поръчва календар със снимки на бебета, които са родени в селото. Дава по 100 лева за всяко новородено - по 50 лева при изписването и още толкова за първия рожден ден на детето. Семеен, с три деца.

 

- Г-н Стоянов, преди дни имахте поредната тежка нощ заради поредния порой. Защо винаги сте нащрек при силен дъжд?

Това се получава, защото настилката на улиците в село Самуилово, а и в останалите седем села в Подгорието, не отговаря на века, в който живеем. Тези населени места са на историческата карта от 16-и век, повечето им улици са такива, каквито са били и тогава - покрити само с пясък и камъни, няма дори чакъл, да не говорим за асфалт. При последния порой отново се наложи с доброволците от селото да чистим и да не допуснем калните реки да увредят имуществото на хората. Четири улици – „Христо Ботев”, „Княз Александър”, „Дойран” и „Димчо Дебелянов”, бяха непроходими за моторни превозни средства. Там е като след апокалипсис. Сега предстои почистването им. По тях не могат да минат майки с детски колички, деца с колела, както и хора в неравностойно положение, които са в инвалидни колички. Миналия декември с голи ръце, въоръжени само с лопати и мотики, спирахме водната вълна, за да не отнесе стената на чисто нова къща. И това се случва при всеки порой. Добрата новина и сега е, че няма наводнени къщи.

- Как се чувствате в такива моменти, когато има риск за здравето и живота на хората?

- Чувствам се безсилен. Като един човек, който трябва да се грижи за 32 улици в селото и за 240 къщи, а няма нито средствата, нито властта да промени нещо и да действа превантивно. Като човек, който е готов да помогне на всеки, но няма никакъв шанс срещу силата на природата. Често хора остават блокирани в домовете си, докато ни изпратят от община Петрич някой багер, който да разчисти. Поне чакъл да имаше върху улиците, за да не ронят при всеки дъжд. На някои улици нивото им вече е под нивото на основите на къщите, а това е опасно за сградите. Сигурно причина за тези реки из селата ни е и незаконната сеч по горите, както и прокарването на нерегламентирани пътища в горските райони, по този начин се подкопават дърветата и придошлата вода ги отнася като сламка.

- Споменахте община Петрич. В понеделник медиите научиха, че там има три улици с отнесен асфалт, но нито дума за положението в Самуилово. Защо се получава така?

- В града бе отнесен асфалтът на три улици и веднага се вдигна много шум. В Петрич се вайкат, че няколкостотин метра от три улици са в лошо състояние. А тук някои улици са дълги по километър и никога не са асфалтирани. Ако там е аварийно положението, то в Самуилово положението е бедствено. Но в града е така – събират се няколко души, правят подписка и им се обръща внимание. В Петрич асфалтират улици, по селата отвреме навреме бетонират по някоя улица.

- Вие отдавна не чакате неволята и имате отряд доброволци. Какво правят тези хора?

- Всичко, което е по силите им. Провеждаме акции по почистването на зелените площи в Самуилово. В продължение на няколко дни доброволците не спират да работят с косачките, за да окосят избуялата трева в градинките, детските площадки и край стадиона. Кастрят се храстите край кътовете за игра на хлапетата, почистват се от отпадъци почти всички райони в населеното място. Заедно с тях боядисваме и освежаваме пейки, беседки и детски съоръжения за игра. Най-важното е, че много местни жители участват в кампаниите, с които селището става по-чисто, по-красиво и по-зелено. И го правят със сърце и душа. Правим и акции за засаждане на фиданки. Редовно се налага да подравняваме улици, да почистваме шахти и канавки. Дори някои хора сами сменят старите си тръби на водопровода. Сами се справяме, доколкото можем. С доброволците осигуряваме и охраната в селото ни. Следим кой влиза и какво прави, за да няма кражби и да гарантираме неприкосвеността на имуществото на хората.

- Къде е община Петрич, когато става тежко положението в селата от Подгорието?

- Сградата на община Петрич си е в центъра на града. Най-много да получим един багер от местната власт, който да подравни улиците. Всичко друго си е в нашите ръце. Толкова години вече не се изготвя цялостен проект за водопроводите в тукашните села, за асфалтирането на улици в тях. Направиха поне кадастрален план, което все пак е някаква придобивка. От десетилетия жителите на осемте петрички села в Подгорието са принудени да вървят по разбити улици и по улици, които никога не са били асфалтирани. Въпреки настояването на местните хора за етапното решаване на проблема, никой не ни обръща внимание. Бюджетът на общината тази година отново се оказа удар за инфраструктурата на селата в Подгорието. Никакви пари не са предвидени за трета поредна година за благоустрояване на улици в село Самуилово. Това е трета поредна година с 0 лева за улични ремонти тук. Както върви, то и след век ще е същото положение – ще ходим по улици, които не са виждали асфалт. И селата Камена, Скрът и Яворница не получават нищо за тази дейност от тазгодишния бюджет. В другите 4 селища – Коларово, Габрене, Ключ и Беласица, ще се направи по една улица. Но колко трябва да живеем, за да дочакаме да се асфалтират 32 улици в Самуилово, ако се асфалтира по една на 4 години?!

- Все пак държавата ремонтира Подгорския път, който минава през Самуилово. С него всичко наред ли е?

- Този път е правен, недоправен. Жителите на осемте петрички села в Подгорието настояват да се довърши ремонтът и да се обезопаси Подгорският път. Хората искат в кратки срокове да се монтират мантинели, както и да се довърши асфалтирането на пътната отсечка, която е с обща дължина над 20 километра. Канавките не са направени качествено, хоризонталната маркировка също е под всякаква критика. Има отнесени канавки, други са задръстени с боклуци. На места се образуват големи локви, а в района на село Коларово при обилни дъждове се появява цяло езеро. В продължение на един километър край Подгорския път се е активизирало свлачище. Затова там е необходимо да се изгради подпорна стена. Само така ще спре пропадането на земни маси върху пътя. Ремонтът трябва да се довърши, тъй като в момента шосето е опасно и крие много рискове за здравето и живота на пътуващите. Не знаем кой го е приел този обект и на какво основание е станало това. Такива некачествени ремонти има и по селата, и в града. Няма цялостно асфалтиране, всичко е на вълни, кръпка до кръпка, а по средата пак кръпка. И всеки по-силен порой отлепя тази асфалтова настилка, която е твърде тънка, като тиксо е.

- Коя е причината да е толкова лоша инфраструктурата на населените места в Подгорието?

- Липсата на проекти, на стратегия за развитието на тези села. Работи се на парче. С годините този проблем е неглижиран. Погледът почти винаги е обърнат към града. Но в Подгорието живеят около 10 000 души. И те също искат да имат нормална инфраструктура. Да ходят по асфалтирани улици, а не да не знаят дали ще могат да излязат от дома си, ако падне някой по-силен дъжд. Селата в Подгорието имат спешна нужда от улични ремонти. А не от една асфалтирана улица на 4 години. Ще инициирам събирането на протестна подписка, която ще бъде изпратена в Министерския съвет. Няма обаче да блокираме пътища, нито пък ще предприемем други крайни действия. Не искаме да пречим на останалите хора, които живеят в общината - да спираме движението по пътищата, да протестираме шумно и агресивно.

- Има ли начин за решаването на този проблем?

- Само с намеса на държавата ще може да решим този най-голям наш проблем с улиците. Стига са игнорирали гласа и болката на 10 000 души, които живеят в Подгорието. Ясно ни е, че община Петрич не може сама да оправи инфраструктурата на нашите 8 села. Това са около 50 километра улична мрежа. Няма откъде местната власт да намери 40-50 милиона лева за тези ремонти. Но не е невъзможно да се направи план за развитие на тези населени места. Нека община Петрич изготви работни проекти за цялото Подгорие, да се кандидатства за финансиране по различни програми. Пари могат да се осигурят или от държавата, или от Европейския съюз. За да заживеем най-сетне в 21-ви век. Ако това не стане, то ще продължим да ходим по улици от 16-и век.

Източник: в. "ТЕЛЕГРАФ"

Коментари

    Няма добавени коментари!

Напиши коментар:

Въведете кода от картинката!

Още новини