Отслужиха панихида за Гоце Делчев в Благоевград

Отслужиха панихида за Гоце Делчев в Благоевград

След като вчера членове на ВМРО-БНД почистиха „Мемориала на Делчевия род” в Областния център, днес  ВМРО Благоевград и потомците на горноджумайските родове - бежанци от Кукуш, отслужиха заупокойна панихида в памет на Гоце Делчев – Апостолът на свободата на българите в Македония в двора на православния храм "Въведение Богородично".  Сред хората дошли да почетат паметта на Гоце бе и заместник-областният управител Иван Стоянов. Службата бе водена от четирима свещеници начело с отец Андон Шавулев.  

На днешния ден през далечната 1903 г. край серското село Баница, след еднодневно сражение с турска потеря е убит легендарният войвода Гоце Делчев. Водачът на ВМОРО е на път за конгреса на Серския революционен окръг, но четата му е предадена и обкръжена от многобройна турска войска.

Потерята, командвана от Хюсеин Тефиков, който е съвипускник на Гоце Делчев от  Военното училище в София още през нощта на 3 срещу 4 май блокира село Баница. Вместо да изчака нощта, Делчев решава да изведе четниците от селото, за да спаси мирното население от турските репресии. За жалост опитът му пропада. Битката завършва със смъртта на Гоце Делчев и Димитър Гущанов, докато другите успяват да се изтеглят .

След окончателното разпознаване на трупа на Делчев, Хюсеин Тефиков не позволява останките му да бъдат осквернени от турските войници. Според очевидци на събитията, преди това той неколкократно сигнализира четата за приближаването на потерята със стрелба, но това предупреждение не е разбрано.

Гибелта на македонския войвода се възприема от съвременниците и от историците като една от най-тежките загуби за ВМОРО.

Коментари
Екипът на Илинден Прес Ви информира, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни думи и квалификации, както и обиди на расова, етническа или верска основа. Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Илинден Прес от потребителите. Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Илинден Прес. Преди да пишете коментари, прочетете нашите правила за участие във форумите.
    Няма добавени коментари!
Напиши коментар:
Въведете кода от картинката!

Още новини