Представиха книги на патриотична тематика в Благоевград

Представиха книги на патриотична тематика в Благоевград

В голямата зала на Военен клуб-Благоевград се проведе лектория "Македония", организирана от Филиала на Македонски научен институт(МНИ) - Благоевград, и Съюза на офицерите и сержантите от запаса и резерва "Борис Дрангов" – Благоевград(СОСЗР).

Пред благоевградската общественост се представиха книгите: "Полковник Борис Дрангов – живот и дела" с автор професор д.и.н. Тодор Петров, “Димитър Ризов от Битоля до Берлин (1862-1918)” от д-р Снежана Радоева и "Четническата акция на Македонския комитет 1895" с автор проф. Светлозар Елдъров.

На събитието присъстваха членове на МНИ - Благоевград, Съюза на офицерите и сержантите от запаса и резерва – Благоевград СОСЗР, Военно окръжие, представители на Регионален исторически музей - Благоевград, Държавен архив - Благоевград, читалище „Никола Йонков Вапцаров”, ЮЗУ "Неофит Рилски" - Благоевград, както и много граждани.

Книгата „Полковник Борис Дрангов – живот и дела" е посветена на 140 години от рождението на видния български военен деец полковник Дрангов (3 март 1872 – 26 май 1917 г.). Неин автор е професор д.и.н. Тодор Петров от Военна академия “Георги Стойков Раковски”, преподавател и изследовател на българската военна история, на националноосвободителното движение на македонските и тракийските българи. Изложението е наситено с факти и събития от живота и дейността на Борис Дрангов. То представя неговия образ, превъплътен като ученолюбив юнкер, любим преподавател, верен съратник и всепризнат пълководец, който с достойнство и чест отстоява идеите си, страда и воюва за свободата на Македония и обединението на Отечеството.
Книгата “Димитър Ризов от Битоля до Берлин (1862-1918)” с автор, д-р Снежана Радоева проследява цялостната дейност на известния български революционер, публицист, политик и дипломат.
"Четническата акция на Македонския комитет 1895" с автор проф. Светлозар Елдъров е посветена на три кръгли годишнини от националната история, които се изпълниха през 2015 г. – 120 години от учредяването на Македонския комитет (Върховния Македоно-Одрински комитет) в България, 120 години от Четническата акция в Македония (лятото на 1895 г.) и 120 години от смъртта на Трайко Китанчев, първият председател на комитета и главен организатор на акцията (1 август 1895 г.). Трите събития са неделими едно от друго и заедно със създаването на ВМОРО през 1893 г. поставят началото на нов етап от борбата за национално освобождение и обединение. Четническата акция е организирана от Македонския комитет с подкрепата и участието на офицери от българската армия в координация с правителството на д-р Константин Стоилов и е лично ръководена от Трайко Китанчев. Преобладаващото отрицателно отношение на историографията към това събитие, донякъде оправдано от задкулисните политически манипулации и допуснатите на места ексцесии, подминава най-същественото – Четническата акция извежда македонското движение в България на качествено ново равнище, на което освободителната борба за извоюване на политическата автономия вече няма алтернатива.
 

Коментари
Екипът на Илинден Прес Ви информира, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни думи и квалификации, както и обиди на расова, етническа или верска основа. Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Илинден Прес от потребителите. Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Илинден Прес. Преди да пишете коментари, прочетете нашите правила за участие във форумите.
    Няма добавени коментари!
Напиши коментар:
Въведете кода от картинката!

Още новини