Експерти от ЕС засадиха европейска гора в Рила планина

Снимки: ИлинденПрес
Снимки: ИлинденПрес

Генерални директори на горски стопанства в ЕС засадиха европейска гора в Рила планина. Под мотото „За зелена и обединена Европа” представители на страните-членки на ЕС, които работят в сферата на горите, с много ентусиазъм и вдъхновение засадиха по една фиданка, която ще символизира държавите в общността.

Дърветата са от видовете „Атласки кедър” и „Бреза” и се намират в землището на село Падала, до пътя за Рилския манастир.

Експертите по горско стопанство не скриха очараванието си от красивата българска природа. „Удоволствие е за мен да съм сред такава прекрасна природа. Но най-важното е ние, хората, да полагаме грижи да я опазваме и да я съхраним за идните поколения. Надявам се, че ще дойда пак, за да видя колко е пораснала брезата, която засадих”, сподели Лео ван дер Хайден от Холандия.

С европейските експерти пристигна и зам.-министърът на земеделието, храните и горите – Атанас Добрев. „Виждате колко са вдъхновени нашите гости от крпасивата ни природа. Не спират да се снимат сред тази зеленина. Вярвам, че много от тях ще дойдат отново в България и ще пристигнат тук, за да продължат да полагат грижи за засадените от тях дървета. Ще увеличим тази гора с помощта деца от град Рила”, сподели зам.-министърът.

Директорът на Югозападното държавно предприятие – инж. Дамян Дамянов, увери, че целта е тази гора да се съхрани и мястото да се превърне в предпочитан кът за отдих от местните хора и туристите от страната и чужбина. „Ние ще положим всички усимия, за да опазим тези дървета от бракониерите, за да има за години напред в България Европейска гора”, каза Дамян Дамянов.

Коментари
Екипът на Илинден Прес Ви информира, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни думи и квалификации, както и обиди на расова, етническа или верска основа. Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Илинден Прес от потребителите. Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Илинден Прес. Преди да пишете коментари, прочетете нашите правила за участие във форумите.
    Няма добавени коментари!
Напиши коментар:
Въведете кода от картинката!

Още новини