Цецка Цачева: Камерите пред затвора разкриват шокиращи кадри

Admin 05 Април 2018 18:44 България 1
Цецка Цачева: Камерите пред затвора разкриват шокиращи кадри
Снимка: БГНЕС/Вести.бг

Министърът на правосъдието Цецка Цачева заяви пред журналисти в парламента, че видяното от нея на камерите пред Софийския затвор, от който във вторник избягаха двама рецидивисти, е шокиращо, съобщава Vesti.bg.

„Видяното вчера от мен на камерите е шокиращо, има престъпна небрежност - в рамките на минута и половина от Софийския затвор въоръжено лице, през главния вход с физическо прикосновение с пост номер едно, съборен на земята, произведен изстрел - няма нещо, което да не е шокиращо в този случай“, категорична беше Цачева пред журналисти в парламента.

Тя описа като "действително тежко" положението на работещите в местата за лишаване от свобода, тъй като само пост номер едно, който е непосредствено до външния вход на бариерата, е въоръжен, останалите, съгласно правилата, не могат да носят никакви помощни средства, дори палки.

Бягството става след предаването на вещи, които са заявени предварително, и няма личен контакт с посетители на свиждане, разясни Цачева. Пратката е получена от служители на затвора, които, след преглед, са я предали. Предватрително Пелов е заявил електронна игра "Тетрис", в такъв вид те не са забранени, уточни министърът. Колев пък е поискал бързоварче.

„Необяснимо е как при режима, правилата, заповедите за разрешени вещи, затворниците са се оказали с оръжие. Особено Пелов, който е с огнестрелно оръжие“, посочи тя и потвърди, че е била изненадана от това, което е видяла на записа.

В отговор на журналистически въпрос Цачева каза, че след празниците ще помисли дали да награди хигиенистката, гонила затворниците, които избягаха. Тя коментира, че вчера е информирала премиера и по негово предложение, с което тя е съгласна, е поискала оставките на временно изпълняващия длъжността главен директор на ГД „Изпълнение на наказанията“ и директора на Софийския затвор.

Тя коментира, че в ГД „Изпълнение на наказанията“ има огромно текучество на служители. Към миналото лято незаетите бройки в системата са били повече от 460, а в момента те са около 200. Поради условията на полагане на труд, обаче не били един или два случаите, когато служители, които започвали работа, след месец или два се отказвали и преминавали в други системи.

„Заради това въпросът трябва да бъде комплексен, не само до финансови средства, каквито бяха отпуснати след срещата с премиера Борисов, който сподели тревогата на служителите в затвора. Става въпрос и за организация на целия процес, и за човешкия фактор за изпълнение на конкретните разпоредби, инструкции и вътрешни правила, които явно не са били изпълнени по надлежния ред, за да се стигне до този груб случай“, заяви Цецка Цачева.

Междувременно синът на избягалия затворник Владимир Пелов беше освободен от ареста. Младежът беше задържан вчера с мотив, че не сътрудничи на разследването. 20-годишният Владимир Стефанов беше задържан в Ботевград и по-късно преместен в София. Полицията проверяваше съпричастността му към бягството.

Двамата въоръжени рецидивисти Радослав Колев и Владимир Пелов избягаха от Централния софийски затвор във вторник. На другия ден стана ясно, че хигиенистка в затвора е единствената, която се е опитала да спре двамата избягали престъпници, факт, който министърът на вътрешните работи Валентин Радев отрече. Освен това министърът на правосъдието Цецка Цачева и Валентин Радев обясниха в парламента, че две министерства – на вътрешните работи и на правосъдието са знаели, че Владимир Пелов Стефанов, се е готвел да избяга още преди повече от година.

Владимир Пелов Стефанов излежава 30-годишна присъда за въоръжен грабеж на златарско ателие, отвличане, включително и на дете, и стрелба по полицаи през 2011 година, уличен е в две убийства – на братя от Ботевград. Неговият син беше арестуван по подозрение, че му е помогнал.

27-годишният Радослав Колев излежава присъда от 26 години за убийство по особено жесток начин на служител на НАП заради сексуална закачка.

Източник: http://vesti.bg

Коментари
  1. VICTORIA EMMANUEL
    заем. заем!! кредит!!!Търсите ли за почтен и акредитирани частен заем компания, която предоставя заеми за живота възможност.Ние предлагаме всички видове кредити в много бързо и лесен начин, лични заеми, кола заеми, ипотечни кредити, Студентски кредити, бизнес кредити, инвестиционни кредити, дълг консолидация и много повече.Са били отхвърлени от банки и други финансови институции?Имате ли нужда от консолидация заем или ипотека? Не изглеждат повече като ние сме тук, за да направи всичките си финансови проблеми е нещо от миналото.Ние да кредитира средства на лица и фирми, които се нуждаят от финансова помощ в размер на 2 %.Няма осигурителен номер се изисква и не кредитна проверка изисква, 100 % гарантирана.Искам да използвам тази среда да ви информирам, че ние предлагаме надеждни и поддържащо помощ и ние ще се радваме да ви предложим един заем.След това ни изпратете имейл на: (victoriaemmanuelloan@gmail.com) да кандидатстват за заем
Напиши коментар:
Въведете кода от картинката!

Още новини