В ЮЗУ разказаха как ДС е унищожавала неудобни организации

Снимки: ЮЗУ
Снимки: ЮЗУ

Поредният документален сборник от поредицата „Из архивите на ДС” бе представен в Югозападния университет „Неофит Рилски“ в Благоевград. Събитието бе открито от зам.-ректора проф. д-р Георги Апостолов и историка доц. д-р Валентин Китанов.

„Искам да благодаря на ръководството на ЮЗУ за смелостта да ни поканят. Сборникът „Държавна сигурност и забранени организации (Бранниците, Ратниците, Легионерите и младежите от Отец Паисий“), 1944-1991” съдържа много интересни данни”, каза Евтим Костадинов, председател на Комисията по досиетата.

Сборникът разкрива как за един продължителен период от време органите на ДС са активно ангажирани с отстраняването от политическата сцена и социалния живот на организации с идейна и политическа платформа, противопоставяща се на властващата идеология.  С тази задача е натоварено отделение „А“, което проследява, преследва, разкрива, арестува и предава на Народния съд „вражеските елементи“. След приключването на работата на Народния съд (април 1945 г.) централните групи в отделение „А“ се обособяват за дейност в различни направления за борба с анархисти, троцкисти, срещу православното духовенство, срещу БЗНС и срещу бившите организации, определени като фашистки.

Постановление на Министерски съвет от 6 септември 1944 година до Министерството на вътрешните работи и народното здраве гласи буквално: „Одобрява се следното:

Разтурва всички организации с фашистка и национал-социалистическа идеалогия, като такива нямящи нищо общо с народностния бит, а изключително вдъхновявани от вън, и се възлага на министра на вътрешните работи с заповед да определи писмено организациите и процедурата на тяхната ликвидация”. Оцелял през годините е и списък с 68 „разтурени дружества с фашистка идеология”. Някои от въпросните организации са имали външни белези на фашизъм – фашистки знаци, антисемитизъм, други са били чисто националистически. Постепенно се преминава към преследване, репресия и лагери. Но не само на тези организации, но и на така наречените „бивши хора”- термин на НКВД в Съветския съюз, имплантиран и у нас, който се отнася за хора от стопанския и икономически елит на България. Макар че тези хора нямат нищо общо с възгледите на въпросните организации.

„На репресия е подложена през 50-те години на миналия век дори Българската православна църква. По време на Възродителния процес в страната ни през 1985 година на заседание вътрешният министър посочва следното: „ние православните попове ги смачкахме, та с мюсюлманите ли няма да се спрвим”, сподели Екатерина Бончева от Комисията по досиетата.

Във втория раздел на сборника са включени документи, свързани със Съюза на българските национални легиони и нелегалната дейност, извършвана от бившите му членове след разформирането на организацията.

В третия раздел са поместени документи за други разформировани организации: „Бранник“, „Съюзът на ратниците за напредък на българщината“, Всебългарският съюз „Отец Паисий“ и тяхната нелегална дейност.

Книжното тяло на сборника включва 97 фототипни документа, а неговото разширено електронно издание - 128.

Коментари
Екипът на Илинден Прес Ви информира, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни думи и квалификации, както и обиди на расова, етническа или верска основа. Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Илинден Прес от потребителите. Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Илинден Прес. Преди да пишете коментари, прочетете нашите правила за участие във форумите.
    Няма добавени коментари!
Напиши коментар:
Въведете кода от картинката!

Още новини