Кресна с още един празник заради мощи на светец

Снимка: Община Кресна
Снимка: Община Кресна

Община Кресна ще има още един празник заради мощи на светец. 27 ноември ще бъде почивен ден за всички. Денят ще бъде неработен и неучебен. Тогава църквата почита паметта на свети великомъченик Яков Персиец. Той е убит по особено мъчителен начин за християнската си вяра през 421 година– рязан е парче по парче, но не се е отрекъл от Христа.

На последната си сесия общинският съвет в Кресна взе решение този ден да бъде ден за почит към светеца, такъв, какъвто е и 19 октомври, когато църквата „Свети Иван Рилски Чудотворец” в града чества своя храмов празник.

Мощи на светеца Яков Персиец е имало в храмовете на две села край Кресна, но преди години те са пренесени в църквата в града, за да се опазят. Съхраняват се в специална златна кутия. Вадят се само на празничния 27 ноември, когато се почита светецът, за поклонение на християните.

„Правим богослужение и освещаваме памука върху мощите, който се раздава на миряните за благословение. Когато църква притежава мощи на определен светец, то може на негово име да се чества втори храмов празник, както е в случая с мощите на свети великомъченик Яков Персиец”, обясни Архиерейският наместник на Санданска духовна околия – отец Георги Танчев.

Нетленните останки на праведния християнин са донесени в района по времето на владиката Борис Неврокопски. Частици от мощите на светеца са вградени в светия престол на храма при изграждането му през 1941 година.

Коментари
Екипът на Илинден Прес Ви информира, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни думи и квалификации, както и обиди на расова, етническа или верска основа. Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Илинден Прес от потребителите. Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Илинден Прес. Преди да пишете коментари, прочетете нашите правила за участие във форумите.
    Няма добавени коментари!
Напиши коментар:
Въведете кода от картинката!

Още новини