Трескава подготовка за конните кушии на Тодоровден в Бачево

Снимка: Община Разлог
Снимка: Община Разлог

Разложкото село Бачево е в трескава подготовка за кушиите, които се провеждат всяка година навръх Тодоровден. Тази година зрелищният празник ще се проведе на 24 февруари. Най-атрактивни за гледане са кушиите, но много зрители събират и надпреварите за теглене на товари от конете. За победителите са предвидени награди.

„Спортният хъс го има, но не победата е най-важна за многото участници в кушиите. По-важно е да представят една своя традиция, една своя любов към четириногите, които в Бачево са свещени животни", признават в Бачево.

Тържествата на Тодоровден в село Бачево стартират рано сутринта със света литургия в църквата „Свети Димитър” за здраве на жителите и конете. По-късно на площада ще се извърши водосвет за здраве. Ездачите ще подредят своите четириноги на мегдана. Младите снахи ще се поклонят на своите свекърви, ще бъдат осветени питки хляб във формите на кон и подкова. Животните ще се захранят ритуално със захар, за да е добра и здрава година, както и с царевица, пшеница и орехи, за да бъде богата реколтата. Ще се играят Невестино и Свекървино хоро. Най-личната невеста ще намаже с червено яйце бузите на ездачите, за да са здрави и силни. Точно в 11,00 часа започват конните състезания в местността Власовица над селото.

 

Коментари
Екипът на Илинден Прес Ви информира, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни думи и квалификации, както и обиди на расова, етническа или верска основа. Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Илинден Прес от потребителите. Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Илинден Прес. Преди да пишете коментари, прочетете нашите правила за участие във форумите.
    Няма добавени коментари!
Напиши коментар:
Въведете кода от картинката!

Още новини