Сливат детски градини в община Петрич, децата били с 252 по-малко

Снимка: ИлинденПрес, архив
Снимка: ИлинденПрес, архив

Оптимизират мрежата на детските градини в община Петрич. Това ще стане чрез вливане на по-малки в по-големи детски градини. Промените са обосновани на база извършен анализ за период от три години назад, който отчита, че броят на децата в детските градини е с 252 по-малко или средно с 13.2 %.  В тази връзка пет детски градини, от които четири в селата - Скрът,  Марикостиново, Коларово, Кърналово и една в града – ДГ „Детелина”, ще се влеят в по-големи детски градини.

От общинска администрация изтъкват два мотива за това. Първият е, че средствата, получавани от държавния бюджет, са недостатъчни, за да покрият разходите за заплати, осигуровки и други задължителни плащания, съгласно Кодекса на труда и Колективния трудов договор. За 2017 г. изброените детски градини от селата отново са заявили недостиг на средства в бюджетите си за изплащане на заплати и осигуровки в размер на 145 371 лева. Според разчетите и ДГ №3 „Детелина”в гр. Петрич също ще има недостиг на средства в бъдеще. Така, от финансова гледна точка самостоятелното съществуване на ДГ „Пролет“, с. Скрът, ДГ „Здравец“, с. Марикостиново, ДГ „Детски свят“, с. Коларово и ДГ № 3 „Детелина“, гр. Петрич не е ефективно и целесъобразно, смятат от общината.

Вторият мотив за предложението на Общинска администрация е, че оптимизация посредством преобразуването на изброените детски градини във филиали, ще позволи да бъдат запазени групите в малките населените места и обхванати децата, подлежащи на задължителна подготовка. „Няма да има съкращения. Единствено на директорите ще бъдат предложени нови работни места. Това също сме го предвидили”, увери директорът на дирекция „Образование и култура” Нина Попова.                        

Ето и списък на петте детски градини, които ще се преобразуват чрез вливане:

Детска градина „Пролет“ ,с. Скрът се преобразува чрез вливане в Детска градина №3 „Слънце“, гр. Петрич.

Детска градина „Здравец“ ,с. Марикостиново се преобразува чрез вливане в Детска градина №2 „Здравец“, гр. Петрич.

Детска градина „Детски свят“ с. Коларово се преобразува чрез вливане в Детска градина  „Синчец“ с. Първомай.

Детска градина „Иглика“ с. Кърналово се преобразува чрез вливане в Детска градина  №1 „Снежанка“ гр. Петрич.

Детска градина №3 „Детелина“  , гр. Петрич се преобразува чрез вливане в Детска градина  №2 „Звънче“ гр. Петрич. 

Коментари
Екипът на Илинден Прес Ви информира, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни думи и квалификации, както и обиди на расова, етническа или верска основа. Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Илинден Прес от потребителите. Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Илинден Прес. Преди да пишете коментари, прочетете нашите правила за участие във форумите.
    Няма добавени коментари!
Напиши коментар:
Въведете кода от картинката!

Още новини