Община Гоце Делчев оборудва здравни кабинети по проект

Снимка: Община Гоце Делчев
Снимка: Община Гоце Делчев

Партньорите по проект „Подобряване на достъпа и качеството на здравните услуги в недостъпни и отдалечени населени места в граничния район на община Гоце Делчев и община Пангеос“ проведоха първа работна среща.

На срещата присъстваха кметът на община Гоце Делчев Владимир Москов и заместник-кметът Валери Сарандев, кметът на партньорската община Пангеос Филипос Анастисиадис, Михалис Кордас - директор на Агенция за развитие в Кавала и други.

Проектът е с общ бюджет 917 042,20 евро, като от тях 470 437,20 евро са за община Гоце Делчев. Общата цел на проекта е да се намалят неравенствата по отношение на здравния статус на местното население чрез подобряване на достъпа до качествено здравеопазване – първична помощ/извънболнична в трудно достъпни/отдалечени райони на граничния район чрез въвеждане на телемедицина в трансграничния район.

По проекта ще бъдат създадени телемедицински центрове за първична медицинска помощ в Гоце Делчев и Елефуруполи, а освен това ще се извърши обновяване и оборудване на съществуващи общински здравни кабинети в селата Брезница и Лъжница, община Гоце Делчев, а от гръцка страна в Георгиани и Неа Перамос.

Дейностите по проекта включват още обучения на лекари и медицински сестри от двете страни на границата за ползване на системата за телемедицина, както и създаване на Съвместен консултативен съвет и разработване на Общ план за действие за координация, превенция, наблюдение и ранно предупреждение и контрол на заразни, инфекциодни и паразитни болести.

Проектът е с продължителност 2 години и трябва да приключи до 04.09.2019 г. Той се финансира по Програмата за Трансгранично сътрудничество „ИНТЕРРЕГ VА Гърция – България 2014 – 2020“.

 

 

 

 

 

Коментари
Екипът на Илинден Прес Ви информира, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни думи и квалификации, както и обиди на расова, етническа или верска основа. Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Илинден Прес от потребителите. Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Илинден Прес. Преди да пишете коментари, прочетете нашите правила за участие във форумите.
    Няма добавени коментари!
Напиши коментар:
Въведете кода от картинката!

Още новини