Грешка при работата с вагонетка довела до инцидента в Ораново

Снимка: ИлинденПрес, архив
Снимка: ИлинденПрес, архив

Нарушение при работата с вагонетка е най-вероятната причина за трудовата злополука в рудник "Ораново", при която загина 54-годишен миньор.

Главна инспекция по труда започна проверка на инцидента. По първоначални данни от разследването, вчера около 16.40 ч. по уклон № 2 се движат четирима работници за влизане в рудника. Единият от тях е пострадалият. По същото време електровозчикът на горно ниво е извършвал маневрени операции с един вагон, като се е опитвал да обърне стрелката на релсовия път. Преди това бариерата е била вдигната и вагонът полита надолу по уклона. Вдигането на бариерата при извършване на маневрени операции не е разрешено и това вероятно е нарушението, довело до злополуката. Уклонът е с наклон от 35 градуса, вагонът набира скорост и около 120-ия метър удря работника. Другите трима не са засегнати. 

На пострадалия веднага е оказана първа долекарска помощ, изнесен е на повърхността и е откаран в спешен център на болницата в гр. Благоевград, но по-късно умира.

Контролните органи на ДИТ Кюстендил продължават разследването на злополуката до пълното изясняване на причините, довели до нея. Пострадалият е бил инструктиран в деня на злополуката.

Коментари
Екипът на Илинден Прес Ви информира, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни думи и квалификации, както и обиди на расова, етническа или верска основа. Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Илинден Прес от потребителите. Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Илинден Прес. Преди да пишете коментари, прочетете нашите правила за участие във форумите.
    Няма добавени коментари!
Напиши коментар:
Въведете кода от картинката!

Още новини