Стотици хапнаха постен фасул на Архангеловден в Крупник

Снимки: Община Симитли
Снимки: Община Симитли

Стотици преклониха глава и се помолиха за здраве, късмет и благоденствие на празника на свети Архангел Михаил, чието име носи църквата в симитлийското село Крупник. Отец Величко и отец Бисер отслужиха тържествената литургия. В чест на празника учениците от СУ “Св. св. Кирил и Методий“ и тези от Неделното училище изнесоха празничен спектакъл, където показаха своите таланти. Тази година празнуващите не можаха да седнат на дългите трапези около църквата и да стоят много заради хладния вятър и лекото преваляване от дъжд. Постен фасул отнесоха повечето крупничани за празника вкъщи.

Кметът на община Симитли - Апостол Апостолов, и управникът на Крупник - Иванка Чакалска, също запалиха свещи за здраве.

Църквата „Св. Архангел Михаил” в село Крупник е единствената в България, която е кръстокуполна и корабна. Тя е строена през далечната 1935-а година от майстор Раденко, родом от кюстендилското село Трекляно. Осветена е на 21 ноември 1935 година от Неврокопския митрополит Борис. Иконите и стенописите са от същата година, дело са на майсторите от Банско-разложката школа. Храмът представлява трикорабна псевдобазилика с балкон, притвор и външна галерия.

Коментари
Екипът на Илинден Прес Ви информира, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни думи и квалификации, както и обиди на расова, етническа или верска основа. Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Илинден Прес от потребителите. Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Илинден Прес. Преди да пишете коментари, прочетете нашите правила за участие във форумите.
    Няма добавени коментари!
Напиши коментар:
Въведете кода от картинката!

Още новини