Чужденците се връщат на имотния пазар в Банско

Чужденците се връщат на имотния пазар в Банско
Снимка: ИлинденПрес, архив

Банско е единственият ски курорт, доминиран от купувачи чужденци – над 60%, докато в Пампорово и Боровец имоти притежават предимно нашенци. Те са българи на средна възраст, които работят в чужбина, както и български пенсионери, които се ориентират да живеят в планински курорт. Това стана ясно в рамките на дискусия, организирана от Imoti.net в Банско.

Началото на нов етап в сделките с ваканционни имоти в ски курортите бележи тази година. След 10 години спад в районите Банско, Пампорово и Боровец, е регистриран ръст в броя на покупките и наемите, който варира между 5% и 30%, стана още ясно в хода на дискусията.

През изминалите 9 месеца сделките, регистрирани в община Самоков, са нараснали с 5%, в община Смолян – с 18%, а в община Разлог – с близо 30%. Отчита се интерес към имоти и в самия град Разлог, но там предлагането е много ограничено.

„Ски курортите започват да се припознават като места за целогодишен туризъм, на което се дължи и повишеният интерес към покупка или дългосрочен наем на имот там“, коментира мениджърът на сайта Снежана Стойчева.

В момента може да се купи добър имот в Банско за около 25 000 евро, коментираха брокерите. Средната цена на квадратен метър в курортния град е 360 евро, като тя е за имоти в комплексите с добър мениджмънт.

По-нискокачествени имоти обаче, без целогодишна поддържка, могат да се намерят на доста по-ниска цена. Интересна тенденция е, че повечето сделки в Банско се осъществяват със свободни средства, а не с ипотечни кредити.

В близкия до Банско град Благоевград цените са между 500 и 600 евро на квадрат.

В Пампорово имотите също се продават на цена около 360 евро на квадрат, а в Боровец са традиционно по-скъпи - около 600 евро на квадрат. В близкия до столицата курорт няма предлагане, което обуславя и постоянната висока цена.

Новите клиенти на пазара на имоти в Банско от година и половина насам са дигиталните номади, които се установяват в най-новото споделено работно пространство Coworking Bansko за предприемачи и хора със свободни професии от България и чужбина. Част от тях наемат имоти дългосрочно, други искат и да купят.

Агенциите отчетоха, че дигиталните номади са клиенти с нисък бюджет, но са привлечени от ниските данъци, високоскоростния интернет, красивата природа и възможностите за балнеолечение./Kmeta.bg

Коментари
    Няма добавени коментари!
Напиши коментар:
Въведете кода от картинката!

Още новини