Ново Лески отново нащрек заради кариера за добив на мрамор

През лятото жителите на Ново Лески протестираха срещу кариерата, снимка: Фейсбук
През лятото жителите на Ново Лески протестираха срещу кариерата, снимка: Фейсбук

Фирма „Пирин кам” прави втори опит да добива подземни богатства от находище „Водицата” край хаджидимовското село Ново Лески. Дружеството вече получи становище за допустимост от Басейнова дирекция-Благоевград. Инвестиционната програма предвижда концесионерът средногодишно да добива 20 000 кубически метра мрамори за производство на трошен камък. Срокът на концесията е 25 години, за това време трябва да се отработи площ от 50 декара. Не се предвижда да се използват взривни вещества зради близостта до населени места. Процесът на добив ще вкючва работа с багер и булдозер, ще се обособи площадка от около 5 дкара, на която ще се монтира мобилна трошачно-сортировъчна инсталация. На нея ще се съхранява готовата продукция и необходимата техника.

„Пирин кам” ООД получи концесията през юли 2014 г. с решение на МС. Малко по-късно дружеството успя да издейства и становище за допустимост от Басейнова дирекция и одобрение от РИОСВ, която прецени, че няма нужда от изготвяне на ОВОС. Към момента обаче тези решения са изгубили правно действие, тъй като в срок от 5 години от датата на издаването им не е започнато осъществяване на инвестиционното намерение. Сега компанията отново иска да издейства необходимите документи и разрешителни, за да започне добив на мрамор. 

Намерението на „Пирин кам” разбунтува преди четири месеца жителите на община Хаджидимово. „Разбрахме за инвестиционното намерение. Проведохме общоселско събрание и изготвихме нашето становище, което е категорично против добива на мрамор", коментира кметът на Ново Лески Георги Ванкалов.

Местните жители са категорични, че кариерата ще е само на 380 метра от къщите, на 50 метра от насаждения с грозде и градински чай, близо до карстовия извор „Топлицата” и до сеизмична станция. Всичко това ще съсипе и замърси околната среда.

"Вярваме, че след изготвянето на ОВОС ще спре цялата процедура. В противен случай сме готови на нови протести”, допълни управникът на селото.

През юли на няколко пъти жителите на Ново Лески протестираха и дори блокираха пътя към ГКПП-Илинден-Ексохи на границата с Гърция. До недоволството се стигна след решение на Върховния административен съд, което разреши концесията. 

Коментари
Екипът на Илинден Прес Ви информира, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни думи и квалификации, както и обиди на расова, етническа или верска основа. Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Илинден Прес от потребителите. Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Илинден Прес. Преди да пишете коментари, прочетете нашите правила за участие във форумите.
  1. Иван
    Този Чонгов е за един много здрав пердах.
Напиши коментар:
Въведете кода от картинката!

Още новини