Банско създава Туристически район „Рила-Пирин”

Снимка: Община Банско
Снимка: Община Банско

Общински съвет-Банско даде съгласие за създаване на Организация за управление на туристически район „Рила – Пирин”. Това е един от общо деветте такива района на територията на страната съгласно новите разпоредби на Закона за туризма. Учредяването на тази организация, която е със статут на юридическо лице, цели да обедини действията на 23-те общини, попадащи в него, в сферата на туризма, оформянето на регионални туристически продукти и съответно осъществяването на маркетинг и реклама на тези продукти. В състава на района са общините Банско, Белица, Белово, Благоевград, Бобошево, Гоце Делчев, Гърмен, Долна Баня, Дупница, Костенец, Кочериново, Кресна, Петрич, Разлог, Рила, Самоков, Сандански, Сапарева баня, Симитли, Сатовча, Струмяни, Хаджидимово и Якоруда. През месец ноември се очаква да се проведе учредителна среща, която да положи основите на организацията.

Съветниците приеха да се подпише споразумение за сътрудничество между община Банско и италианската община Монти. Със споразумението се цели разширяване на възможностите на местната власт за кандидатстване с проектни предложения пред Европейската комисия, осъществявани на базата на международни партньорства. Предвижда се сътрудничеството да включва още организирането на съвместни форуми, обмен на добри практики в сферата на туризма, спорта, културата и опазването на околната среда.

Ски клуб „Банско” да бъде подпомогнат със сумата от 14 000 лева за закупуването на нов 12-местен микробус, гласуваха също така местните парламентаристи. Превозното средство ще бъде използвано за участието на 120-те деца в спортните съревнования от държавния спортен календар. Средствата ще покрият първоначалната вноска за закупуването на автомобила, като клубът ще продължи с изплащането му съобразно собствения си бюджет през следващите години.

Коментари
Екипът на Илинден Прес Ви информира, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни думи и квалификации, както и обиди на расова, етническа или верска основа. Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Илинден Прес от потребителите. Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Илинден Прес. Преди да пишете коментари, прочетете нашите правила за участие във форумите.
    Няма добавени коментари!
Напиши коментар:
Въведете кода от картинката!

Още новини