Банско стяга зимния сезон, трудови инспектори и бизнес нищят законите

Снимка: ИлинденПрес, архив
Снимка: ИлинденПрес, архив

Служители на Дирекция „Инспекция по труда”-Благоевград ще обсъдят трудовото законодателство с представители на туристическия бизнес в Банско в навечерието на предстоящия зимен сезон.

Срещата е утре от 10 часа, като събитието е отворено за всички желаещи. "Идеята е да информираме не само работодателите, но и работниците за спазването на трудовото законодателство и санкциите, които ще им бъдат наложени, ако го нарушат. И този зимен сезон ще правим масови проверки за спазването на закона на територията на община Банско. Тук идват да работят хиляди работници от цялата страна в търсене на сезонна работа”, споделиха трудови инспектори.

Работата им ще бъде обезпечена от служителите на Районното управление на полицията. През последните години регистрираните нарушения на трудовото законодателство не са фрапиращи. Все по-рядко се установяват работници без трудови договори. Проблем обаче е спазването на задължителната междудневна почивка на работниците. Глобите за такова нарушение са четирицифрени. Много от тях се обжалват, но съдът ги потвърждава, макар че в някои случаи намалява наложената санкция.

Община Банско е в усилена подготовка за активния зимен сезон. И тази година в курорта ще бъдат командировани гръцки и румънски униформени служители, които ще патрулират с българските си колеги.

„Общественият ред в курорт като Банско е изключително важен. В нашия град има много българи и чужденци, важна е сигурността – в ресторанти, в хотели, да няма сбивания, паркирането да е урегулирано. Туристът да чувства спокойствието в този град, а това може да стане с полицейско присъствие. Издръжката на чуждестранните служители на реда ще бъде поета от общинския бюджет”, заяви кметът Георги Икономов.

Местната власт ще опита да реши и казус, който възникна в края на миналия зимен сезон. Тогава концесионерът на ски зоната промени правилата с превоза на туристите при начална станция на лифта. Ще се организира среща с представители на концесионера и туристическия бранш. Преди сезона да се кажат правилата – как ще се превозват туристите, какъв ще е достъпът до ски зоната, за да няма изненади по време на сезона.

„Две улици е нужно да ремонтираме след ремонт на водопровода, те са извън водния цикъл, ще ги асфалтираме изцяло. Ще изкърпим дупки по другите улици в Банско и Добринище”, каза още градоначалникът.

За този зимен сезон е осигурена още вода от новото водохващане в местността Караманица, където е завършен първият етап. 20 литра в секунда ще има допълнително, това ще помогне за водоснабдяването. 

 

Коментари
Екипът на Илинден Прес Ви информира, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни думи и квалификации, както и обиди на расова, етническа или верска основа. Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Илинден Прес от потребителите. Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Илинден Прес. Преди да пишете коментари, прочетете нашите правила за участие във форумите.
    Няма добавени коментари!
Напиши коментар:
Въведете кода от картинката!

Още новини