Създават винена дестинация "Долината на Места"

Снимка: Vesti.bg
Снимка: Vesti.bg

Нова инициатива под мотото „Сподели България“ ще рекламира страната ни като дестинация за винен, кулинарен и културно-исторически туризъм. Идеята е съвместна на Министерството на земеделието, храните и горите и туристическото министерство.

Към момента са определени 12 примерни дестинации, които обаче не са окончателни, а база, която подлежи на обсъждане, стана ясно от думите на Николина Ангелкова, съобщава Агрозона.бг. За да бъдат включени в инициативата, дестинациите трябва да имат поне една винарна с условия за дегустация и да имат силни кулинарни традиции.

Винените и кулинарните дестинации са важни за българските производители, те ще насърчат родното производство и ще дадат възможност българските вина да достигнат до повече потребители, коментира Румен Порожанов. Той припомни, че винопроизводството у нас има хилядолетни традиции, а през последните години нараства броят на новите винарни в страната. Често край тях има хотели и ресторанти, които да обслужват туристите.

 „Искам да отбележа, че Министерството на земеделието, храните и горите винаги се е стремяло да съхрани производството на автентични наши продукти по традиционни рецепти“, каза Румен Порожанов и посочи, че активното участие в Европейските схеми за качество, които включват продукти със защитени наименования, е един от начините за съхраняване производството на автентични продукти.

Порожанов каза още, че министерството насърчава производителите да се сдружават и да защитават продуктите си. България е на осмо място в ЕС по продукти със защитени наименования благодарение както на защитените си храни, така най-вече на вината, които са 54, пише Агрозона.бг.

„Важно е виното и кулинарията да бъдат включени в туризма“, коментира министър Ангелкова и посочи, че целта е да се насочат повече туристи към вътрешната част на страната. Тя даде пример, че дестинациите, които към момента се рекламират от Министерството на туризма отчитат с 50% ръст в посещенията.

„Този проект е заразен със сигурност, че ще успее“, коментира изпълнителният директор на Изпълнителната агенция по лозата и виното. Той посочи, че родният лозаро-винарски бранш е изключително модерен, а България се нарежда сред световните лидери във винопроизводството, сортовете и вината, оценени на световни дегустационни конкурси.

Кметът на Банско Георги Икономов от своя страна коментира, че добрият туризъм не може да се прави без добра храна и добро вино, но все още има спорове с Агенцията по храните във връзка с това, че не се дава по-голяма свобода на производството на местни храни и те почти не могат да се предлагат в механи и ресторанти.

Дванадесетте дестинации към момента са:

долината на река Места
Западна Тракия
Розовата долина и Средна гора
Източна Тракия
района на Сакар
Златия (Северозападна България)
Мизия
Добруджа и Северното Черноморие
Южното Черноморие
Старите столици
Източни Родопи

Броят на дестинациите не е избран случайно, а съответства на броя на месеците в годината.  Предложенията за дестинации ще бъдат публикувани в сайтовете на двете министерства, ще премине процес на обществено обсъждане и ще се проведат 6 кръгли маса с представители на бранша, на бизнеса и на общини. Очаква се до средата на следващата година да бъдат финализирани дестинациите.

 

Коментари
Екипът на Илинден Прес Ви информира, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни думи и квалификации, както и обиди на расова, етническа или верска основа. Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Илинден Прес от потребителите. Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Илинден Прес. Преди да пишете коментари, прочетете нашите правила за участие във форумите.
    Няма добавени коментари!
Напиши коментар:
Въведете кода от картинката!

Още новини